02 iun. 2023 | 14:29

Oraşul cel mai vechi din România. Are mii de ani, sigur nu te gândeai la el. E vizitat de mulţi turişti!

Turism
Oraşul cel mai vechi din România. Are mii de ani, sigur nu te gândeai la el. E vizitat de mulţi turişti!
Tu știi care este oraşul cel mai vechi din România? Are o istorie de mii de ani. Află ce „secrete” ascunde. FOTO

Tu știi care este oraşul cel mai vechi din România? Are o istorie îndelungată, de mii de ani, cu rădăcini în perioada antichității. Deși este frecventat de foarte mulți turiști, fiind situat la malul Mării Negre, puțini știu ce a reprezentat, de fapt. Află în rândurile de mai jos ce „secrete” ascunde portul.

Care este oraşul cel mai vechi din România

Este unul dintre cele mai importante și vechi orașe din țara noastră. Situat în partea de sud-est a României, la malul Mării Negre, atrage anual numeroși turiști, în mod special în sezonul estival. Puțini îi cunosc, însă, istoria, care se întinde pe mii de ani și este foarte complexă. Orașul își are rădăcinile chiar în perioada antichității.

A fost construit de coloniștii greci, în secolul al VI-lea î.Hr., prima atestare documentară datând din 657 î. Hr.. La vremea respectivă, purta denumirea de Tomis Constantiana. Aflat sub dominație greacă și romană, era un important centru comercial și, totodată, port maritim.

Constanța este orașul care a cunoscut o reală perioadă de glorie în timpul Imperiului Otoman, după ce a fost integrat în provincia Moesia Inferior. În secolul al XIII-lea, a trecut sub dominația Imperiului Bizantin și, ulterior, a fost cucerit de către Imperiul Otoman, în al secolul XV-lea, perioadă în care a înregistrat un declin economic major, oamenii ocupându-se doar cu pescuitul și creșterea animalelor.

Orașul care acum este des frecventat de turiști a început să își revină din punct de vedere economic odată cu deschiderea Canalului Dunăre-Marea Neagră. Se întâmpla în anul 1856. Acest demers a condus la dezvoltarea comerțului și a portului. În 1878, Constanța a devenit parte a României.

Când a devenit Constanța atracție turistică

În perioada interbelică, orașul port Constanța a devenit un important centru industrial. Tot în intervalul de timp cu pricina, a început să se dezvolte și din punct de vedere turistic. A avut parte, însă, de numeroase distrugeri, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza bombardamentelor, pagubele au fost semnificative.

După conflictul militar, Constanța a fost reconstruită. În timpul comunismului, s-a dezvoltat rapid. Este un centru economic, cultural și turistic important pentru România. Numeroși călători își organizează aici concediile și vacanțele, fiind o destinație cunoscută pentru stațiunile litorale și atracțiile turistice.

Constanța este astăzi cel mai mare port din bazinul Mării Negre și al patrulea din Europa. În regiune se află foarte multe obiective turistice, dintre care amintim așezările vechi (Istria/Histria, Mangalia), Cazinoul și Marea Moschee.