27 iul. 2020 | 10:11

Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Diverse
Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil
Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Ozersk, a fost locul de naștere al programului sovietic de arme nucleare. Acum este unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă, deci de ce atât de mulți rezidenți încă îl văd ca un paradis îngrădit?

Ozersk, orașul cu numele de cod City 40

Adânc în pădurile vaste din munții Urali ai Rusiei se află orașul interzis Ozersk. În spatele porților străjuite și gardurilor de sârmă ghimpată se află o frumoasă enigmă, un loc hipnotic care pare să existe într-o altă dimensiune. Numit cod City 40, Ozersk a fost locul de naștere al programului sovietic de arme nucleare după cel de-al doilea război mondial. Timp de zeci de ani, acest oraș de 100.000 de oameni nu a apărut pe nicio hartă, iar identitățile locuitorilor săi au fost șterse din recensământul sovietic.

Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Astăzi, cu lacurile sale frumoase, florile parfumate și străzile pitorești căptușite de copaci, Ozersk seamănă cu un oraș american din anii ’50, precum unul dintre acele locuri prea perfecte în zona amurgului. Într-o zi obișnuită, mamele tinere împing nou-născuții în pramuri, iar copiii se joacă în stradă. Muzica pleacă de la stereo-urile băieților adolescenți în timp ce își arată abilitățile de skateboarding fetelor tinere. În pădurea din apropiere, familiile înoată în lac, în timp ce oamenii mai în vârstă se odihnesc pe băncile parcului, bucurându-se de o după-amiază leneșă care urmărește trecătorii.

Pe drumurile laterale, femeile locale vând fructe și legume. Doar contoarele Geiger folosite pentru a verifica produsele înainte de a fi achiziționate indică secretul întunecat care bântuie această scenă urbană liniștită. Locuitorii orașului știu totuși adevărul: faptul că apa lor este contaminată, ciupercile și fructele de pădure sunt otrăvite și copiii lor pot fi bolnavi. Ozersk și regiunea înconjurătoare este unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă, menționate de unii drept „cimitirul Pământului”.

Totuși, majoritatea rezidenților nu vor să plece. Ei cred că sunt „cei aleși” ai Rusiei și chiar se mândresc cu faptul că sunt cetățeni ai unui oraș închis. Aici s-au născut, s-au căsătorit și și-au crescut familiile. Este locul în care și-au îngropat părinții și unii dintre fiii și fiicele lor.

„Salvatorii lumii”

În 1946, sovieticii au început construcția orașului 40 în secret, în jurul imensei centrale nucleare Mayak de pe malul lacului Irtyash. Ar adăposti muncitorii și oamenii de știință transportați din toată țara pentru a conduce programul de arme nucleare al Uniunii Sovietice și ar construi o bombă atomică. În primii opt ani, rezidenților li s-a interzis să părăsească orașul, să scrie scrisori sau să ia orice contact cu lumea exterioară, inclusiv membrii propriei familii. Cei care au fost relocați aici au fost considerați dispăruți de rudele lor, ca și cum ar fi dispărut în uitare.

Locuitorilor orașului interzis li s-a spus că sunt „scutul nuclear și salvatorii lumii” și că toată lumea din afară era un inamic. În timp ce majoritatea populației sovietice suferea de foamete și trăiau în sărăcie abjectă, autoritățile au creat un paradis pentru acești rezidenți, oferindu-le vieți de privilegiu și ceva lux. Li s-au oferit apartamente private, o mulțime de mâncare – inclusiv delicatese exotice precum banane, lapte condensat și caviar – școli bune și asistență medicală, o multitudine de activități de divertisment și de cultură, toate într-un cadru de pădure de pe malul lacului, demn de un basm Hans Christian Andersen.

În schimb, rezidenților li s-a ordonat să păstreze secrete despre viața și munca lor. Este o tranzacție la care aderă și astăzi, într-un oraș în care sunt depozitate aproape toate materialele fisile de rezervă ale Rusiei. Este prestigios să trăiești în Ozersk. Mulți rezidenți îl descriu ca un oraș al „intelectualilor”, unde sunt obișnuiți să obțină „tot ce este mai bun în mod gratuit”. Viața într-un oraș închis implică nu numai securitatea fizică, ci stabilitatea financiară pentru familiile lor. Copiii din Ozersk, afirmă, li se oferă oportunități deosebite pentru un viitor de succes.

Managementul fabricii Mayak a supravegheat de asemenea, deversarea deșeurilor sale în lacurile și râurile din apropiere, care se varsă în râul Ob și în Oceanul Arctic. În decurs de patru decenii, se spune că Mayak a aruncat în mediu 200 de milioane de curie de deșeuri radioactive, egală cu patru „Cernobîli”, deși autoritățile le-au refuzat întotdeauna. Potrivit unor locuitori din Ozersk, dumpingul continuă și astăzi. Unul dintre lacurile din apropiere a fost atât de puternic contaminat de plutoniu, încât localnicii l-au redenumit „Lacul morții” sau „Lacul Plutoniu”. Se raportează că concentrația radioactivă depășește 120 de milioane de curies – de 2,5 ori mai mare decât cantitatea de radiații eliberate în Cernobâl.

Într-un sat aflat la aproximativ 20 de minute în afara Ozersk, un ceas digital în piața orașului comută constant între ora locală și nivelul actual de radiații în aer (deși citirea din urmă nu este niciodată exactă). Se spune că jumătate de milion de oameni din Ozersk și din împrejurimile sale au fost expuse la cinci ori mai multe radiații decât cele care locuiesc în zonele Ucrainei afectate de accidentul nuclear de la Cernobîl. La marginea orașului Ozersk, există un semn „fără a intra în trecere” supradimensionat în engleză și rusă, cu „Atenție !!!” scris cu litere mari roșii pentru a sublinia punctul. Străinilor și rușilor nerezidenți li se interzice încă să intre în oraș fără permisiunea FSB (poliția secretă rusă), iar filmările în zonă sunt strict interzise.

Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Orașul de 100.000 de locuitori care nu apare pe nicio hartă. Cum e posibil

Cu toate acestea, rezidenților Ozersk au voie să părăsească orașul cu un permis special și sunt chiar autorizați să plece definitiv dacă doresc să nu se mai întoarcă niciodată. Puțini o fac, pentru că ar însemna pierderea privilegiilor de a fi rezident în acest oraș închis. În majoritatea – deși cu siguranță nu toți – ochii rezidenților, gardul din jurul Ozersk nu servește pentru a-i ține împotriva dorințelor lor, ci pentru a-i ține pe străini departe de paradisul lor, protejându-i de „inamic”. Gardul din sârmă ghimpată rămâne o parte intrinsecă a peisajului orașului și a machiajului psihologic și a identității colective a cetățenilor. Este dificil pentru străini să înțeleagă modul în care locuitorii orașului 40 pot continua să trăiască într-un loc pe care știu că îi ucide încet. Dar un jurnalist local spune că nu sunt preocupați de ceea ce lumea exterioară crede despre ei și modul lor de viață.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Donald Trump Jr. susține că Ucraina e de vină pentru incendiile care fac prăpăd în Los Angeles
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
O ciorbă unică în România. Doar într-o singură zonă a țării se mănâncă
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Ordinul UE pentru toate statele membre. România e obligată să aplice. Se impune până în 2030
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro