28 apr. 2023 | 13:43

Oraşul cel mai poluat din România. Nu, nu este Bucureştiul. Unde riscă românii să se îmbolnăvească

Social
Oraşul cel mai poluat din România. Nu, nu este Bucureştiul. Unde riscă românii să se îmbolnăvească
Care este cel mai poluat oras din Romania

S-a aflat care este oraşul cel mai poluat din România și nu, nu este Bucureştiul, așa cum ar crede mulți dintre români. Așadar, unde riscă românii să se îmbolnăvească din cauza puternicei poluări.

Acesta este cel mai poluat oraș din România. Locuitorii riscă boli grave din cauza poluării

Un ultim raport al Agenției Europene de Protecție a Mediului scoate la iveală o informație alarmantă în ceea ce privește poluarea dintr-un oraș mare din România.

Astfel, cel mai poluat aer din România îl respiră locuitorii din Iași, aici, în ultimii doi ani, fiind înregistrate cantități alarmante de particule fine sau PM2,5.

Care este cel mai curat oraș din România

Dacă cel mai toxic oraș este Iașiul, depășind chiar și Bucureștiul, la polul opus, cu cel mai curat aer din țara noastră, se regăsește pe malul Dunării, respectiv municipiul Galați. Acesta se situează pe locul 21 la nivel european.

Întrucât poluarea duce la apariția unor grave probleme respiratorii și nu numai, aceasta fiind o problemă a marilor aglomerări urbane, în anul 2021, Organizația Mondială a Sănătății recomanda ca nivelul maxim de particule să fie până în 5 unități pe metrul cub.

Fonduri UE pentru modernizarea transportului public

În plus, cu scopul micșorării pericolului nevăzut, Uniunea Europeană a pus la dispoziție fonduri care să fie folosite pentru modernizarea transportului public, precum și pentru realizarea infrastructurii necesare pentru stimularea transportului alternativ.

Chiar și așa, nu toate autoritățile locale au depus proiecte pentru a beneficia de banii europeni.

De ce nu sunt piste de biciclete în Iași

Astfel, cel mai poluat oraș al României, Iașiul, condus de liberalul Mihai Chirica, a pierdut anul acesta șansa de a realiza în orașul reședință de județ piste de biciclete, pentru că nu a depus proiectul la timp.

De asemenea, la Iași, autoritățile publice au cumpărat în ultimii ani mijloace de transport public second-hand, în detrimentul autobuzelor și tramvaielor noi și prietenoase cu mediul.

Astfel, nepăsarea administrației în ceea ce privește poluarea se vede și prin decizia edilului Mihai Chirica de a renunța la programul „Vinerea Verde”, prin care locuitorilor li se oferea posibilitatea ca o dată pe săptămână să circule gratuit cu autobuzele și tramvaiele, încurajați diind astfel să renunțe la mașinile personale.

Vinerea verde mai decongestiona și traficul

„Vinerea Verde” era binevenită și din perspectiva descongestionării traficului ruier, în contextul în care orașul din Inima Moldovei este sufocat zi de zi de ambuteiaje și pentru diminuarea cărora nu s-au luat măsuri concrete din  partea Primăriei.

Care sunt cele nepoluate orașe din UE

Nu în ultimul rând, cel mai poluat oraș din Europe este Slavonski Brod, din Croația. La polul opus, cel mai curat aer din UE este respirat de locuitorii orașellor Faro, din Portugalia, și Umea și Uppsala, din Suedia.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Regele Charles l-ar putea primi pe fiul său la sfârșitul lunii. E valabil și pentru Meghan?
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro