Câteva școli din judeţul Tulcea vor beneficia de centre educaţionale de protecţie a mediului, realizate cu fonduri europene

Câteva școli din judeţul Tulcea vor beneficia de centre educaţionale de protecţie a mediului, realizate cu fonduri europene
Câteva școli din judeţul Tulcea vor beneficia de centre educaţionale de protecţie a mediului, realizate cu fonduri europene

Unitățile de învățământ din orașul Măcin și satul Turcoaia, județul Tulcea, începând din acest an școlar, vor avea centre educaționale de protecție a mediului, realizate cu ajutorul fondurilor europene prin grupul local de pescărie durabilă Dunărea Veche – brațul Măcin.

Centre educaționale de protecție a mediului

Proiectele s-au derulat în perioada vacanței, însă elevii au venit de plăcere la școală pentru a participa la diferite activități. Coordonatoarea proiectului „Creștem mari – trăim pe malul Dunării”, este Ana Țăranu, și derulat de Școala Generală Turcoaia.

Aceasta a declarat că centrul educațional de protecție a mediului are o tablă interactivă, 10 laptopuri, un videoproiector, aparat de fotografiat, mobilier specific, materiale ecologizare și cinci microscoape digitale.

„Ne chinuiam cu un videoproiector şi un ecran, cel puţin la orele mele de engleză. Am căutat manuale interactive şi aduceam multe lucruri de acasă. Şcoala gimnazială Turcoaia nu duce lipsă de tehnologie, dar nu de nivelul acesta. Acum e cu totul altceva. O oră pe o tablă interactivă nu se compară cu una în care copilul citeşte de pe carte”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Ţăranu.

De asemenea, aceasta a mai precizat faptul că, proiectul derulat prin FLAG Dunărea Veche – brațul Măcin, a fost primul de acest fel derulat prin fonduri europene de școala din Turcoaia. Ea dorește ca toate clasele din unitatea de învățământ să aibă câte o tablă inteligentă, pentru ca elevii să învețe mult mai uușor.

„Proiectul acesta a fost doar startul. Mi-ar plăcea ca toate sălile din şcoală să aibă o tablă inteligentă. Vreau să duc elevii în alte şcoli din apropiere şi să le explice altor elevi ce au învăţat din acest proiect, care a fost beneficiul obţinut şi poate şi alţii vor face proiecte”, a menţionat Ana Ţăranu.

Elevii au venit de plăcere la școală și în vacanță

Elevii școlii generale din comuna Turcoaia au venit la școală și în vacanță. Aceștia au participat la ateliere educaționale derulate în cadrul proiectului. Ana Țăranu, coordonatoare proiectului, a explicat lipsa deșeurilor prin acțiunile anterioare derulate de unitatea școlară cu ajutorul proiectului.

„Am făcut bannere pentru Ziua Dunării, ni s-au arătat specii de peşti din Dunăre, am învăţat cum să arătăm vârsta peştilor şi am participat şi la acţiuni de ecologizare a unor zone de pe malul Dunării. Nu au găsit prea multe gunoaie”, a declarat unul dintre elevii din comuna Turcoaia care au participat la atelierele din cadrul proiectului.

De asemenea, oamenii au început să conștientizeze cât de importantă este păstrarea curățeniei în locurile publice. Proiectul a avut un buget total de 133.750 de lei, potrivit FLAG Dunărea Veche – brațul Măcin. O inițiativă similară a avut loc și la Liceul „Gheorghe Munteanu Murgoci” din orașul Măcin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI