De-a lungul secolelor au existat câteva evenimente cu caracter catastrofal asupra unor civilizații. Mărturi ale dezastrelor au rămas în timp ca mărturie a celor întâmplate. Cercetătorii au descoperit că o astfel de tragedie s-ar fi întâmplat cu 4.000 de ani în urmă. Descoperirile spun că o rocă spațială gigantică a explodat, distrugând un oraș, Tall el-Hammam. Puterea exploziei, conform acestora, fusese de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima.
Cercetătorii spun că dovezile vechi ale unei „explozii cosmice” catastrofale sunt legate de povestea biblică despre distrugerea Sodomei într-un nou studiu. Cercetătorii susțin că au găsit dovezi vechi de aproape 4.000 de ani ale unei explozii generate de roci spațiale care a distrus orașul antic Tall el-Hammam.
Dovezile din Tall el-Hammam includ cioburi de ceramică care au fost parțial topite în sticlă și materiale de construcție topite într-un strat de aproape 2 metri de pământ ars în Valea Iordanului. Deși clarifică faptul că aflarea dacă Tall el-Hammam este Sodoma depășește „scopul” anchetei lor, ei iau în considerare dacă evenimentul „explozieei ar putea conecta cele două orașe.
„Prezentăm dovezi că în ~ 1650 î.Hr. (în urmă cu ~ 3600 de ani), o explozie cosmică a distrus Tall el-Hammam, un oraș din epoca bronzului mijlociu din sudul văii Iordaniei, la nord-est de Marea Moartă. Există o dezbatere în curs cu privire la faptul dacă Tall el-Hammam ar putea fi orașul biblic Sodoma.
În ceea ce privește această explozie, o descriere a martorilor oculari a acestui eveniment catastrofal vechi de 3600 de ani ar fi putut fi transmisă ca o tradiție orală care a devenit în cele din urmă relatarea biblică scrisă despre distrugerea Sodomei.”, spun cercetătorii.
Toate dovezile arheologice din Tall el-Hammam indică un eveniment la temperaturi ridicate pe care tehnologia de atunci nu le-a putut produce. James Kennett, co-autor al studiului, declara că „Am văzut dovezi pentru temperaturi mai mari de 2.000 de grade Celsius”.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să-și compare concluziile cu o explozie din 1908 denumită „Evenimentul de la Tunguska”. Evenimentul s-a produs ca urmare a unui meteorit de 56-60 de metri care s-a prăbușit prin atmosfera Pământului și a explodat pe cer.
Explozia a echivalat cu 185 de bombe atomice de la Hiroshima. Peste 80 de milioane de copaci au fost doborâți într-o zonă îndepărtată care acoperă 1335.76 de kiloemtri pătrate. În mod miraculos, nimeni nu a fost ucis, dar dacă meteorul ar fi căzut peste un oraș, ar fi putut masacra milioane.
Studiul sugerează că un eveniment cosmic similar a nivelat orașul Tall el-Hammam. Rămășițele umane din zonă sugerează, de asemenea, o moarte fierbinte pentru oamenii care locuiau acolo. Studiul complet a fost publicat în revista Nature Scientific Reports.
Locuitorii unui vechi oraș din Orientul Mijlociu numit acum Tall el-Hammam își desfășurau activitatea zilnică într-o zi în urmă cu aproximativ 3.600 de ani. Aceștia nu aveau nicio idee că o rocă spațială înghețată nevăzută se îndrepta spre ei cu o viteză de aproximativ 61.000 km / h.
Strălucind prin atmosferă, roca a explodat într-o minge de foc masivă la aproximativ 4 kilometri deasupra solului. Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică Hiroshima.
Locuitorii șocați din Tall el-Hammam care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperaturile aerului au crescut rapid la peste 2.000 grade Celsius. Îmbrăcămintea și lemnul au izbucnit imediat în flăcări. Săbiile, sulițele, cărămizile și ceramica au început să se topească.
Aproape imediat, întregul oraș Tall el-Hammam a fost în flăcări. Câteva secunde mai târziu, o val de șoc masiv a izbucnit în oraș. Mișcându-se la aproximativ 1.200 km / h, a fost mai puternic decât cea mai gravă tornadă înregistrată vreodată.
Vânturile mortale au străpuns orașul Tall el-Hammam, demolând fiecare clădire. Au distru 12 m din palatul cu 4 etaje și au aruncat resturile amestecate în următoarea vale. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni sau animale din Tall el-Hammam nu a supraviețuit.
Trupurile lor au fost sfâșiate și oasele le-au fost aruncate în fragmente mici. Aproximativ un minut mai târziu, la câțiva kilometri spre vest de Tall el-Hammam, suflul exploziei a lovit orașul biblic Ierihon. Zidurile Ierihonului au căzut și orașul a ars la pământ.
Deși totul sună ca punctul culminant al unui film de dezastru de la Hollywood, acesta este scenariul posibil, prezentat de cercetători. Evenimentele dezastruoase s-au întâmplat lângă Marea Moartă în Iordania cu aproape 4.000 de ani în urmă.