Adevărul despre legenda Sodomei şi Gomorei, la un pas de a ieși la iveală. Ce au descoperit arheologii acum

Adevărul despre legenda Sodomei şi Gomorei, la un pas de a ieși la iveală. Ce au descoperit arheologii acum
Adevarul despre legenda Sodomei si Gomorei, la un pas de a iesi la iveala. Ce au descoperit arheologii acum

De-a lungul timpului, legenda Sodomei şi Gomorei a stârnit un mare interes în rândul arheologilor. Specialiștii visau să afle adevărul despre ce s-a întâmplat, de fapt, în oraşul din Epoca Bronzului, Tall el-Hammam, despre care se presupune a fi oraşul biblic Sodoma. Recent, a ieșit la iveală detalii absolut incredibile despre aceste două orașe distruse de „puterea lui Dumnezeu”.

Ce s-a întâmplat cu adevărat în Sodoma şi Gomora

În urma unor cercetări riguroase, ce au durat aproximativ 15 ani, arheologii au făcut o descoperire importantă! Acesta ar putea fi adevărul despre legenda Sodomei şi Gomorei.

Oamenii de ştiinţă susţin că explozia unui meteorit a distrus oraşul Tall el-Hammam, despre care se presupune că e oraşul biblic Sodoma. Până acum, potrivit scrierilor biblice, se știa că cetăţile Sodoma şi Gomora au fost rase de pe fațăa pământului de puterea lui Dumnezeu. Motivul ar fi fost desfrânarea și păcatele locuitorilor.

Arheologii au făcut o mare descoperire

Potrivit unor cercetări, distrugerea celor două oraşe biblice a avut loc din cauza unui meteorit, de 1.000 de ori mai puternic decât bomba atomică de la Hiroshima! Arheologii au descoperit rămăşiţele unei aşezări umane, care ar aparţine Sodomei. Săpăturile de la Tall el-Hammam au scos la iveală rămăşiţe umane şi vase de lut, care demonstrează cele spuse mai sus.

În urmă cu aproximativ 3.700 de ani, în timp ce locuitorii cetăţilor Sodoma şi Gomora îşi defăşurau activităţile zilnice, au fost loviţi de un meteorit cu o viteză de aproximativ 61.000 km/h, scrie The Conversation.

Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică Hiroshima. Locuitorii care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperaturile aerului au crescut rapid la peste 3.600 grade Fahrenheit (2.000 grade Celsius). Îmbrăcămintea și lemnul au izbucnit imediat în flăcări. Săbiile, sulițele, cărămizile și ceramica au început să se topească. Aproape imediat, întregul oraș a fost în flăcări. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni sau animale din oraș nu a supraviețuit.

15 ani de cercetare au scos la iveală lucruri fascinante despre trecut

Totul sună ca punctul culminant al unui film cu dezastre de la Hollywood. De unde știm că toate acestea s-au întâmplat de fapt lângă Marea Moartă, în Iordania, cu milenii în urmă?

Pentru a obţine date exacte, de-a lungul celor 15 ani de cercetare, s-au mobilizaţi sute de oameni de ştiinţă din 10 state din SUA, Canada şi Republica Cehă.

Cu ani în urmă, în timpul unor săpături în zona oraşului Tall el-Hammam, arheologii au putut observa un strat de aproximativ 1.5 metri ce conţinea cărbune, cenuşă, cărămizi topite şi vase de lut. Era evident că o minge de foc imensă a distrus acest oraș cu mult timp în urmă.

Cum au aflat oamenii de știință aceste informații

Pentru a fi siguri, cercetătorii au folosit un program menit să estimeze unda de explozie atmosferică şi efectele termice ale unui impact. Se pare că vinovatul de la Tall el-Hammam a fost un mic asteroid similar cu cel care a doborât 80 de milioane de copaci  în Tunguska, Rusia în 1908. Ar fi fost o versiune mult mai mică a stâncii uriașe care a dus la dispariția dinozaurilor acum 65 de milioane.

În situl de cercetare, specialiștii au descoperit granule de nisip fracturate ce se pot forma doar în urma presiunilor de şoc date de un meteorit. Pe lângă acest tip de rocă, arheologii au observat un lucru remarcabil! Zona este bogată în diamante în stare pură, de dimensiuni asemănătoare unui virus gripal, observat la microscop. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acestea s-au format ca urmare a temperaturilor foarte mari produse de impactul meteoritului cu solul.