02 dec. 2020 | 14:29

Orașele mari din România care vor avea tren-tramvai. Ce va face mijlocul de transport pentru călători

Știri generale
Orașele mari din România care vor avea tren-tramvai. Ce va face mijlocul de transport pentru călători
Tren-tramvai între Timiș și Caraș-Severin

Cu toate că suntem într-o criză economică accentuată, există două județe din zona de vest a țării care se dezvoltă. Timiș și Caraș-Severin au demarat mai multe proiecte importante. Proiectele inițiate de cele două județe se bazează pe fonduri europene de infrastructură. Dezvoltarea are ca obiect infrastructura feroviară dar și cea a autostrăzilor și șoselelor.

Tren-tramvai între Timiș și Caraș-Severin

Infrastructura din România are nevoie de investiții majore, iar autoritățile centrale și cele regionale sunt conștiente de acest aspect. Guvernul Orban a descentralizat anumite decizii, transferându-le astfel către autoritățile județene, cum este și cazul celor două, Timiș și Caraș-Severin.

Autoritățile județene au decis să bată palma pe un număr de 5 proiecte de anvergură. Obiectul acestora este dezvoltarea infrastructurii regionale. Bazate pe atragerea de fonduri europene de infrastructură, cele două județe vor începe lucrările la două tronsoane de legătură între Timiș și Caraș-Severin.

Cel mai important din cele cinci proiecte, face referire la un nou mod de legătură feroviară, prin implementarea unui sistem, denumit generic tren-tramvai. Oficialii spun că prin intermediul acestui sistem locuitorii din Timiș și Caraș-Severin vor ajunge mai repede la locurile de muncă.

Proiectul a fost semnat ieri, pe 1 decembrie, de către autoritățile celor două județe. Proiectul de infrastuctură feroviară, de timp tren-tramvai, se va construi pe ruta Reşiţa Sud- Bocşa- Timişoara Nord şi asigurarea legăturii cu Aeroportul Timişoara. După terminarea primului tronson, se are în vedere construirea unuia asemănător și pe ruta Berzovia-Oraviţa-Anina.

Dezvoltarea infrastructurii necesară în cele două județe

 Atât județul Caraș-Severin, cu o populație de 271.292 locuitori, cât și județul Timiș, care are o populație de 705.113 locuitori, stau prost când vine vorba de infrastructura feroviară și cea pentru autostrăzi și șosele de mare viteză. În cele cinci proiecte autoritățile au în vedere și construcția unui tronson pentru un drum expres cu trei benzi. Proiectul de fezabilitate a fost făcut pe rutele Berzovia- Buziaş- Topolovăţu Mare- Autostrada A1.

Un alt proiect, de extindere a infrastructurii, la patru benzi, are în vedere ruta Drumului Judeţean 592 Moşniţa Nouă- Buziaş. Prin atragerea de fonduri, autoritățile din Timiș și Caraș-Severin vor moderniza și DJ 684 pe traseul DN 68A/Coşava- Tomeşti- Lunca de Sus- limită de judeţ – DN 68 la Voislova.

Oficialii celor două județe nu au dat publicității valoarea integrală a celor cinci proiecte de infrastructură, și nu s-a anunțat o dată concretă a demarării proiectelor, dar se speră ca startul să fie anul viitor, în prima parte a lui 2021.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Mărul negru, soiul care crește la peste 3.000 de metri altitudine. Un singur fruct costă cât 20 de kilograme de mere "Florina"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro