Prețurile la apartamente au explodat la începutul acestui an! Conform statisticilor, acestea au înregistrat o creștere de 11% comparativ cu luna martie a anului trecut. În ce orașe mai găsești apartamente la vânzare cu 1.500 de euro m/p?
Anul 2024 a adus schimbări fiscale majore pe piața imobiliară. TVA-ul pentru achiziționarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați a crescut de la 5% la 9% din luna ianuarie 2024. Totodată, prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 13% față de 2023.
„Analizând cele mai recente date, am constatat o tendință fermă de creștere a interesului pentru apartamentele de vânzare (+56%), depășind creșterea interesului pentru casele de vânzare (+32%). În paralel am observat și o inversare a direcției în piața închirierilor, cu un declin al creșterii interesului pentru apartamentele de închiriat (-12%). Aceste evoluții reflectă nu doar preferințele în schimbare ale consumatorilor, ci și o dinamică diferită în piața imobiliară”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
În Capitală, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost luna trecută de 1.799 euro/metru pătrat. Pe de altă parte, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în martie 2024, de 1.824 euro/metru pătrat, cu un procentaj de 15% mai mare față de martie 2023.
Dacă vorbim de apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.771 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de luna martie a anului trecut.
După București, Craiova se situează în topul orașelor unde prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.585 euro/metru pătrat. Și la Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.532 euro/metru pătrat. La Oradea, în luna martie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi a fost de 1.539 euro/metru pătrat.
Comparând prețurile apartamentelor de vânzare din alte orașe din țară, la Cluj-Napoca, diferența de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi) a fost de sub 1% în favoarea celor noi. Și la Brașov, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 9% comparativ cu apartamentele noi.
În schimb, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca rămân singurele orașe din România unde prețurile apartamentelor vechi sunt mai mari ca prețurile apartamentelor noi cu 3%, respectiv 4%.
Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară. Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători, au crescut semnificativ. Vorbim despre o apreciere cu 1,4% comparativ cu situația din 2023. Locuințele sunt scoase la vânzare cu un preț mediu de 2.452 de euro/mp util, mult peste cel practicat în alte orașe mari precum Constanța, Iași sau Timișoara.