Călătorind astăzi prin România, fantoma lui Nicolae Ceaușescu este mereu prezentă. În majoritatea orașelor turistul va găsi semnele distinctive ale ștampilei dictatorului comunist asupra planificării urbane. De la blocuri murdare, la zone industriale la fel de groaznice, astăzi abandonate și până la orașe fantomă. Toate sunt semne ale unui trecut de 50 de ani de comunism.
Având în vedere transformările sociale și economice din zonele rurale sub umbrela politicilor globale din acele vremuri, reflecțiile asupra schimbărilor spațiale dintre mediul rural și al schimbărilor rurale au lăsat semne adânci privind dezvoltarea industrială.
În acest sens, Nicolae Ceaușescu și-a dorit ca intervențiile de conducere ca acțiune cheie în formarea rurală locală să ofere noi viziuni în dezvoltarea rurală comunistă. Fostul dictator și-a dorit ca România să devină o țară puternic industrializată, și ca urmare, planul era de construire a unor noi orașe, destrămarea zonelor rurale, și mutarea românilor de la țară în orașe și în industriile dezvoltate în acele vremuri.
Fostul guvern de stat-socialist condus de Nicolae Ceaușescu a condus, pe diferite scări, politici intensive în industrializarea rurală. În consecință, procesele de restructurare rurală, dezindustrializare rurală și ruine industriale rurale rămân astăzi ca urme ale visului absurd al dictatorului.
Astăzi în România, păstrând proporțiile, aproape la fel ca în China, unde există sute de orașe fantomă, găsim ruine ale unor orașe construite de Ceaușescu în anii săi de glorie industrială, rămase ruine. Niște ruine ale unui trecut plin de întuneric, frig și îndoctrinări comuniste, utopice.
În Județul Hunedoara, Nicolae Ceaușescu a găsit un potențial semnificativ în industria minieră. Astfel că decide construirea aici a mai multor orașe în care să locuiască viitori mineri din județ.
Două dintre orașele planificate și construite de Ceaușescu sunt Călan și Lupeni. Gândite amândouă ca orașe industrializate, aici aveau să locuiască câteva mii de mineri cu familii cu tot. Din păcate amândouă au ajuns astăzi adevărate orașe fantomă, decăzute și ruine.
Un alt loc unde Ceaușescu și-a dorit să existe un astfel de oraș industrializat, se află la Mărășești. La vremea aceea, considerat un important nod de cale ferată, având în vedere că aici exista o fabrică de produse chimice, Ceaușescu a decis costrucția orașului. După perioada de industrializare puternică, din vremea comunistă, după 1989 Mărășești a decăzut, devenind la râmdul său un alt oraș fantomă.
În 1949, după instaurarea comuniștilor la putere, în Colonia Ucea Roșie se decide construirea unui important combinat chimic ce avea să fie denumit Combinatul Chimic Victoria. În zona apropiată combinatului comuniștii au construit un adevărat oraș, artificial ce-i drept, dar a primit această titulatură.
Aici munceau nu mai puțin de 4.500 de oameni în vremurile de tristă amintire. Astăzi orașul artificial Victoria este un oraș fantomă, rămas doar pe hârtie, ca și celelalte, dar în realitate pustii.
Conform unor date statistice din 2015, în România existau aproximativ 126 de localități fictive, doar pe hârtie, dintre care 11 erau orașe.
În realitate majoritatea erau orașe fantomă, sau ruine ale unor vestigii conuniste, construite aberant și fără un viitor. În afară de cele deja menționate, lista celor 11 orașe, considerate oraș fantomă, este după cum urmează: