17 nov. 2023 | 16:11

Orașele din România cu cele mai mici chirii. Cât costă traiul aici comparativ cu București

Știri generale
Orașele din România cu cele mai mici chirii. Cât costă traiul aici comparativ cu București
Ce diferență de preț există între orașe

Care sunt orașele din România cu cele mai mici chirii? În București, prețurile au explodat, iar un apartament cu două camere ajunge și până la 650 de euro, însă nu în toată țara s-a menținut tendința de creștere a prețurilor la chirii. Este de necontestat faptul că traiul s-a scumpit peste tot în ultimii doi ani, de la prețurile la energie, alimente, produse de îngrijire, până la carburanți și chirii.

Prețurile chiriilor din București au explodat

În București, traiul s-a scumpit, iar asta o resimt în special cei care stau în chirie. O analiză a sie-ului imobiliare.ro a arătat tendința de creștere a prețurilor chiriilor.

Vezi și: Orașul din România în care este bine să cumperi un apartament sau o garsonieră. Chirii mai mari cu 30%

De exemplu, garsonierele s-au scumpit cu 10% în luna septembrie a anului curent, față de începutul anului. Proprietarii cer, în medie, 480 de euro pentru un apartament de două camere, o creștere de 18% față de începutul anului.

Dar Bucureștiul nu e singurul oraș în care chiriile s-au scumpit. Clujul este orașul cu cele mai mari majorări de prețuri la chirii.

Totodată, Constanța a înregistrat creșteri enorme. Proprietarii au scumpit chiriile cu aproximativ 23% la apartamentele cu două și trei camere. 

În București, conform datelor colectate, cele mai multe apartamente de oferit spre închiriere sunt cu două camere. Mai exact, 13.700 de apartamente cu 2 camere așteaptă să fie închiriate în București în București în septembrie 2023. 

Orașele din România cu cele mai mici chirii

Nu toate orașele au înregistrat creșteri ale chiriilor. De exemplu, în 2023, Timișoara este orașul cu cele mai ieftine chirii din România, la polul opus față de Cluj și București.

Vezi și: Cele mai ieftine chirii din București. Unde poți să locuiești cu bani puțini

O statistică realizată de imobiliare.ro arată că în Timișoara, oamenii plătesc cel mai puțin pentru chirie, mai exact 220 de euro pentru o garsonieră și 350 de euro pentru un apartament cu două camere.

Iar pentru un apartament de trei camere, chiria este de 400 de euro pe lună.  Spre deosebire, în București sau Cluj, un apartament cu două sau trei camere ajung de la 450 de euro la 750 de euro și mai mult.

Și Brașovul este un oraș în care chiriile sunt mici. Pentru o garsonieră, chiria este de 270 de euro pe lună, un apartament de două camere se închiriază cu 400 de euro, iar cu trei camere în jur de 530 de euro. 

Scumpiri masive la începutul anului

Finalul anului 2023 și începutul anului 2024 vin cu scumpiri masive pentru români. Inflația va fi în creștere, mai ales în primul trimestru, a avertizat guvernatorul Băncii Naționale.

Află și: Prețul chiriilor a explodat în România. Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe

Acest lucru se întâmplă din cauza taxelor noi și impozitelor majorate care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. 

De la 1 ianuarie 2024, românii vor trebui să plătească mai mult pentru combustibil, tutun, alcool, băuturi cu zahăr. De exemplu, benzina, motorina și GPL sunt vizate de acciza care se va actualiza cu rata inflației, care are o medie de 14%. În acest sens, prețul la carburanți ar putea crește cu până la 30 de bani pe litru.

Vezi și: Cine plătește reparațiile la apartamentele luate cu chirie. Legea este clară

Totul se întâmplă pe baza reformelor fiscale, dar și al unui nivel de trai în scădere pentru mulți români. Cauzele au implicații mai grave, cum ar fi războiul din Ucraina, dar și pandemia Covid-19, care a dus la creșterea inflației și la scăderea puterii de cumpărare. 

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Locul din România care are peste 10 milioane de ani. Este una dintre cele mai frumoase destinații turistice
Click.ro
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au fost rase de pe hartă pentru proiectul NEOM
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Superbolid deținut de un om de afaceri român. Repararea mașinii, o mare aventură
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Moartea ei a lăsat un gol imens
Capital.ro
Scandal nou, între Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf! Avocatul antrenorului: "Organele de poliție sesizate vor face cercetări"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Schimbări la CNAS. Cardul de sănătate se mută pe telefon
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro