Locul rușinos pe care îl ocupă Bucureștiul în topul orașelor cu cel mai bun nivel de trai

Locul rușinos pe care îl ocupă Bucureștiul în topul orașelor cu cel mai bun nivel de trai

Bucureștiul se clasează în topul celor mai bune orașe din lume pe locul 168 dintr-un total de 226 de orașe. Capitala a fost depășită în acest clasament chiar și de Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Care este orașul care asigură locuitorilor cel mai bun nivel de trai.

Clujul este principalul competitor al Bucureştiului prin standardele de viaţă ridicate pe care le oferă, gestionarea forţei de muncă pe fondul ratei şomajului scăzute şi creşterea numă­rului de salariaţi, implicit a numărului de locuitori, dar şi a numărului de turişti, în condiţiile în care schimbările demo­gra­fice negative influenţează dezvoltarea economică a Capitalei.

Pe locul 1 în topul oraşelor cu cel mai bun nivel de trai se regăseşte Canberra (Australia), urmată de Eindhoven (Olanda), Raleigh (Carolina de Nord, SUA), Adelaide (Australia), Zurich (Elveţia). Oraşele din România sunt aproape toate dincolo de jumătatea clasamentului: Cluj-Napoca pe locul 106, Timişoara pe locul 126, Iaşi pe locul 143 şi Bucureşti pe locul 168, potrivit Adevărul.

Clasamentul nivelului de trai, realizat de centrul Numbeo, compară, pentru 226 de oraşe: puterea de cumpărare, siguranţa, costul vieţii, preţul proprietăţilor în raport cu veniturile, timpul petrecut în trafic, poluarea, climatul. De asemenea, centrul mai realizează un clasament al costului vieţii din 433 de oraşe.

În ceea ce priveşte costul vieţii, primele şase cele mai scumpe oraşe din lume, din totalul de 433, sunt din Elveţia: Basel, Zurich, Lausanne, Berna, Geneva şi Lugano. Ele sunt urmate de Stavanger din Norvegia, Reykjavik din Islanda şi Oslo, tot din Norvegia. Din România, Bucureşti este cel mai scump și s-a situat pe locul 311. Topul este continuat de: Constanţa (313), Cluj-Napoca (327), Braşov (locul 321) şi Timişoara (locul 333).

În coada clasamentului, cele mai ieftine oraşe sunt diverse localităţi din Pakistan şi India, precum: Rawalpindi, Thiruvananthapuram sau Vijayawada. Cel mai ieftin, din oraşele analizate, este Craiova (locul 368), urmat de: Sibiu (locul 356), Oradea (locul 355), Iaşi (locul 343), Arad (locul 336).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI