După multe negocieri și tergiversări, Orange România a reușit să definitiveze achiziția serviciilor de internet și tv ale Telekom România. În 28 iulie, anul curent, Comisia Europeană a aprobat achiziția propusă de Telekom România Communications de către Orange SA. Aprobarea era condiționată de dezinvestirea participației minoritare de 30% la Telekom România Mobile Communications, care este un concurent direct al companiei Orange pe piața românească.
Orange, prin filialele sale românești, și Telekom România furnizează servicii de telecomunicații în România, atât la nivelul retailului, cât și la cel cu ridicata. Principalele activități ale Orange sunt legate de telecomunicațiile mobile, în timp ce Telekom România este activ în principal în telecomunicații fixe și TV.
Compania este controlată indirect de Deutsche Telekom și deține o participație minoritară de 30% la Telekom Romania Mobile, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă activi în România. Prin această achiziție, în valoare totală de 268 milioane de euro, pentru Orange reprezintă un pas major în ambițiile sale de a deveni alegerea preferată a clienților pentru servicii convergente pe piața românească. Oficialii companiei au anunțat că-și vor crește investițiile și concurența în sectorul telecomunicațiilor din România în beneficiul consumatorilor.
În acest moment compania controlată de OTE este al doilea cel mai mare jucător de telecomunicații fixe din România și a avut venituri de 633 milioane de euro în 2020. Angajând propria infrastructură de rețea, oferă TV cu plată, bandă largă și telefonie fixă pentru aproximativ 5 milioane de clienți, iar rețeaua sa de fibră de aproximativ 90.000 km se conectează aproape 3 milioane de gospodării.
De asemenea, compania oferă servicii convergente către aproape 916.000 de abonați convergenti fix-mobil începând cu sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, printr-un contract MVNO cu divizia de telefonie mobilă. Acești clienți vor fi migrați la rețeaua Orange România în timp util, în curând, după finalizarea tranzacției, spun oficialii companiei.
Încă de la prima ofertare Comisia Europeană a fost parte din aceste negocieri, decizia finală aparținând instituției europene. Comentând tranzacția, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, director general adjunct, responsabil de Orange în Europa, a declarat:
„Astăzi este o zi de referință pentru Orange, deoarece această achiziție va propulsa Orange România înainte în ambițiile sale de convergență.
Convergența este cheia creșterii noastre în întreaga Europă, iar România este o parte cheie a poveștii de succes europene a Grupului”
Între timp, OTE spune că anticipează distribuirea către acționari a aproximativ 174 milioane de euro, sub formă de dividende extraordinare și răscumpărări de acțiuni incrementale. Distribuirea dividendelor, sub rezerva aprobărilor corporative corespunzătoare, se așteaptă să aibă loc în 2021. Compania adaugă că va continua un nou anunț cu detaliile relevante.
„Vânzarea Telekom România Fixed este o decizie strategică care permite lansarea rapidă a infrastructurii OTE în Grecia și îmbunătățirea perspectivelor sale de creștere pe termen lung și a valorii acționarilor. În România, va sprijini creșterea Telekom Romania Fixed și va stimula competitivitatea pieței în beneficiul clienților și societății românești.
OTE rămâne pe piața românească alături de TK Mobile, vizând generarea de fluxuri de numerar pozitive printr-o abordare de piață renovată. Prin urmare, este o tranzacție care aduce beneficii tuturor părților implicate. Aș dori să mulțumesc conducerii și angajaților Telekom România pentru toate realizările companiei până în prezent și le doresc un viitor prosper.”, declară Președintele și CEO-ul OTE, dl Michael Tsamaz.