Ora Pământului sau Hearth Hour, care reprezintă cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial, va avea loc mâine, 27 martie, începând cu ora locală 20:30, iar diferențe sunt date de fusul orar.
În condițiile impuse de pandemia de coronavirus, echipa de organizare la nivel mondial a Earth Hour recomandă participarea la evenimente online când se poate. Astfel, pentru participarea ori organizarea unui eveniment care presupune prezența fizică site-ul acestui eveniment recomandă să se respecte regulile locale în ce privește participarea și găzduirea evenimentelor publice precum și purtarea măștii și menținerea distanțării fizice.
În plus, pe site-ul evenimentului, organizatorii prezintă idei pentru a marca acest eveniment, cum ar fi oprirea iluminatului casnic pentru o oră ăn acel interval, conectarea online la unul dintre fluxurile live din timpul nopţii ale www.earthhour.org, înregistrarea unui mesaj digital, împărtăşirea unei experienţe în timpul acordat evenimentului, folosirea reţelelor sociale pentru a aduce informaţii despre Ora Pământului în rândul prietenilor, al familiei şi al comunităţii din care faci parte și folosirea hashtag-ului #EarthHour (@EarthHour pe Facebook şi Twitter, @EarthHourOfficial pe Instagram).
Acest eveniment urmărește stimularea implusului de a conecta oamenii cu Pământul în vederea menținerii climei în limitele normale. Energiile fosile, cărbune, gaz, petrol, utilizate în producerea electricității, fiind respnsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, ce se află la origine încălzirii globale.
Totodată, de-a lungul timpului, organizatorii au marcat evenimentul stingându-se luminile preț de o oră în construcţii emblematice, cum ar fi: la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon, la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului, turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia), Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite) etc.
De menționat este că prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 2007, la Sydney, în Australia, când s-a înregistrat participarea a 2,2 milioane de oameni. În plus, mişcarea “Earth Hour” a fost iniţiată de “World Wide Fund for Nature” (WWF), ce derulează proiecte de conservare a naturii, în peste 100 de ţări. Înfiinţată în 1961, această misiune la nivel global aceea de a stopa degradarea mediului înconjurător şi construirea unui viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.