Ora de vară se schimbă: decizia Parlamentului care te face să dormi mai liniștit

Ora de vară se schimbă: decizia Parlamentului care te face să dormi mai liniștit

Statele din Uniunea Europeană își vor lua adio de la ora de vară, începând cu anul 2021. Doar cele care vor! Parlamentul European a votat, marți, pentru renunțarea la schimbarea orei. 410 eurodeputați au fost de acord ca statele din blocul comunitar să nu mai schimbe ora, în timp ce 192 au fost împotrivă şi 51 s-au abţinut.

Propunerea a fost adoptată la începutul lunii martie și de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European. Aceasta prevede ca statele membre UE să renunțe la practica de a trece la ora de vară și la cea de iarnă, urmând să rămână la o oră standard.

Astfel, țările care vor decide să mențină permanent ora de vară vor da pentru ultima dată ceasurile înainte în ultima duminică din luna martie a anului 2021, în timp ce statele care vor dori să rămână la ora de iarnă vor da ceasurile înapoi în ultima duminică din luna octombrie a aceluiași an, urmând să nu mai facă ulterior nicio modificare.

De ce se renunță la ora de vară

Ora de vară a fost propusă pentru prima dată în 1895 de George Vernon Hudson, un entomolog din Noua Zeelandă. Motivul a fost legat de faptul că omul trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală în timpul unei zile de lucru.

În Europa a fost introdusă ca o necesitate de război, în timpul Primei Conflagrații Mondiale, pentru economisirea resurselor de cărbune. Primele state care au trecut la ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria, la 30 aprilie 1916. România le-a urmat exemplul un an mai târziu, alături de alte țări.

Chiar dacă a fost introdusă pentru a fi în beneficiul oamenilor, trecerea la ora de vară a stârnit controverse în timp, iar Parlamentul European a votat eliminiarea trecerii de la ora de iarnă la cea de vară și invers și introducerea aceluiași timp pe tot parcursul anului. Decizia a fost luată după ce mai multe studii au arătat că schimbarea orei poate afecta sănătatea cetățenilor.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI