Dacă ești curios când trecem la ora de iarnă, ei bine, nu mai ai mult de așteptat. Teoretic, o să câștigi o oră de somn odată cu ora de iarnă, dar probabil că n-o să sesizezi.
Ora de iarnă este, oficial, ora „corectă“. Însă de-a lungul timpului a venit și ora de vară și așa s-a dat puțin peste cap timpul. Între timp, Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor deputaților, ca anul să nu mai fie împărțit în ora de iarnă și ora de vară.
Potrivit propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară, respectiv pe cea de iarnă.
Până va avea România o decizie în acest caz, vom trece la ora de iarnă în noaptea de 27 spre 28 octombrie la ora de iarnă. Ora 4:00 devine ora 3:00, iar duminică va fi cea mai lungă zi din an.
Ora de vară şi ora de iarnă au fost introduse pentru prima oară în ţara noastră în 22 mai şi 2 octombrie 1932. În Europa, Germania au fost prima care a adoptat acest sistem încă din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Marea Britanie a făcut același lucru între 21 mai şi 16 octombrie.
Ora de vară și ora de iarnă sunt implementate în peste 70 de ţări. Perioada variază de la un stat la altul. În România, e ultima duminică din octombrie și ultima din martie.
În 1895, ora de iarnă s-a conturat ceva mai bine prin ideea lui George Vernon Hudson de-a introduce o oră de vară. El era pasionat de insecte, așa că voia să aibă mai mult timp să le studieze, deci ar fi fost nevoie de-o schimbare a orei.
De fiecare dată când te minunezi câte invenții a adus Al Doilea Război Mondial, să te gândești că Primul Război Mondial a adus și ora de vară. Ideea atunci era ca poporul să profite cât mai mult de lumină și, implicit, să consume mai puțin combustibil, care oricum era raționalizat.
Ora de iarnă și de vară ar trebui să fie văzute aproape ca două „scamatorii“ prin care diverși oameni de-a lungul timpului au avut impresia că fac o economie importantă. Sigur, în război orice economie este crucială, dar pe termen lung, pe timp de pace, orele acestea nu par să aibă mare impact.
Sistemul acesta vine din niște vremuri în care programul de lucru era diferit, iar fermele erau mai multe, dar mai puțin automatizate. Și, până la urmă, în vremurile moderne munca nu mai este dependentă de soare.