Ora de vară 2023. Nu mai este mult și România, ca în fiecare primăvară, va trece la ora de vară. Așadar, care este ziua în care schimbăm ceasurile, adică de când vom avea o oră în plus de lumină și cum ne va afecta asta.
În fiecare an, la începutul primăverii, România trece la ora de vară, dată de la care vom beneficia de o oră de lumină în plus. În acest articol îți vom dezvălui când se schimbă ora în 2023 și care sunt efectele acestei modificări în organismul nostru.
Nu mai este mult până românii vor fi nevoiți să-si regleze ceasurile, pentru că ne apropiem cu pași mari de data trecerii la ora de vară 2023.
Astfel, în România, vom trece la ora de vară 2023 în luna martie, mai precis în noaptea de 26 spre 27 martie, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că se presupune că vom dormi mai puțin cu o oră.
De altfel, trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima duminică din luna martie.
Obiceiul trecerii la ora de vară se aplică încă din timpul Primului Război Mondial, însă a fost oprit la finalul războiului, moment când toate ceasurile au revenit la ora normală.
În teorie, rolul orei de vară este să ne ajute să profităm la maxim de lumina soarelui și să economisim energie. Însă ultimele studii au sugerat că energia economisită dimineața este folosită după-amiaza.
De asemenea, muncitorii devin mai puțin productivi în perioada în care se adaptează schimbării. Astfel, utilitatea orei de vară a fost pusă sub semnul întrebării.
Drept rezultat, în ultimii ani, mai multe țări din UE și nu numai au decis să renunțe la ora de vară. Printre țările care au eliminat ora de vară se regăsesc Emiratele Arabe Unite, Egipt, Sudan, India, China, Japonia.
Conform specialiștilor din medicină, trecerea la ora de vară poate afecta ritmul și starea de sănătate a oamenilor. Printre persoanele care au mari șanse să resimtă trecerea la ora de vară se numără cei care suferă de depresie sau de anumite afecțiuni cardiace.
„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului.
Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune psihologul Keren Rosner despre efectele trecerii la ora de vară asupra organismului uman.