Propunerea eliminării orei de vară a ajuns la final, iar acum Comisia Europeană ne oferă primele informații în acest sens.
Comisia Europeană a propus în mod oficial, pe 12 septembrie, să renunțe la schimbarea orei de vară, decizia rămânând la latitudinea statelor din Uniunea Europeană, care pot decide dacă doresc sau nu să o păstreze.
Președintele Jean-Claude Junker a declarat că schimbarea orei trebuie să înceteze. „Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate”, a mai declarat Junker.
După acest anunț, propunerea Comisiei Europene urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a-și da acordul. În ceea ce privește sondajul la care puteai să votezi dacă dorești ca ora de vară să fie eliminată, 80% din respondenți au votat în favoarea acestei decizii.
Astfel, propunerea comisiei înlătură obligativitatea schimbării sezoniere a orei în toată Uniunea Europeană. Țările acesteia au timp să comunice dacă vor sau nu să păstreze ora de vară până în aprilie 2019. Ultima schimbare obligatorie a ceasului va avea loc pe 31 martie 2019.
Ideea orei de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și a fost propusă în secolul al XVIII-lea. Principalul motiv al implementării a fost acela de a economisi energie. De asemenea, aceasta a apărut și ca o necesitate în timpul războaielor.
Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. În România, ora de vară a fost introdusă în 1917.
Decizia Comisiei Europene vine ca urmare a cetățenilor care contestau tot mai des schimbarea orei, a Parlamentului European, dar și a unora dintre statele membre.