Ora de vară poate fi eliminată. Cine decide ce se întâmplă

Ora de vară poate fi eliminată. Cine decide ce se întâmplă
Trecem la ora de vară

Propunerea eliminării orei de vară a ajuns la final, iar acum Comisia Europeană ne oferă primele informații în acest sens.

Comisia Europeană a propus în mod oficial, pe 12 septembrie, să renunțe la schimbarea orei de vară, decizia rămânând la latitudinea statelor din Uniunea Europeană, care pot decide dacă doresc sau nu să o păstreze.

Președintele Jean-Claude Junker a declarat că schimbarea orei trebuie să înceteze. „Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate”, a mai declarat Junker.

După acest anunț, propunerea Comisiei Europene urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliu pentru a-și da acordul. În ceea ce privește sondajul la care puteai să votezi dacă dorești ca ora de vară să fie eliminată, 80% din respondenți au votat în favoarea acestei decizii.

Astfel, propunerea comisiei înlătură obligativitatea schimbării sezoniere a orei în toată Uniunea Europeană. Țările acesteia au timp să comunice dacă vor sau nu să păstreze ora de vară până în aprilie 2019. Ultima schimbare obligatorie a ceasului va avea loc pe 31 martie 2019.

Ideea orei de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și a fost propusă în secolul al XVIII-lea. Principalul motiv al implementării a fost acela de a economisi energie. De asemenea, aceasta a apărut și ca o necesitate în timpul războaielor.

Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au adoptat acest sistem în 1916. În România, ora de vară a fost introdusă în 1917.

Decizia Comisiei Europene vine ca urmare a cetățenilor care contestau tot mai des schimbarea orei, a Parlamentului European, dar și a unora dintre statele membre.

Sursa: Digi24
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI