ONU, anunț șocant despre câți oameni și-au părăsit casele din Ucraina. La ce număr s-a ajuns în 24 de ore

ONU, anunț șocant despre câți oameni și-au părăsit casele din Ucraina. La ce număr s-a ajuns în 24 de ore
ONU, anunț șocant despre câți oameni și-au părăsit casele din Ucraina.

ONU, anunț șocant despre câți oameni și-au părăsit casele din Ucraina. La ce număr s-a ajuns în 24 de ore. La ora actuală, organizațiile pentru relocarea refugiaților mobilizează resurse ca să-i ajute pe ucrainenii strămutați. Amploarea relocării acestora ar putea deveni însă o problemă majoră în următoarele zile și săptămâni.

ONU, anunț șocant despre câți oameni și-au părăsit casele din Ucraina

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați a anunțat că peste 100.000 de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei „fugind din calea violențelor, pentru siguranță”, după ce Rusia a început invazia.

„Au fost strămutări semnificative în interiorul țării – se pare că peste 100.000 de oameni s-au mutat în interiorul granițelor, fugind din calea violențelor, pentru siguranță. Și au existat mișcări către și peste granițele internaționale. Dar situația este încă haotică și evoluează rapid”, a declarat Matthew Saltmarsh, purtător de cuvânt al agenției.

Acum, organizațiile pentru relocarea refugiaților mobilizează resurse ca să-i ajute pe ucrainenii strămutați, iar amploarea relocării refugiaților ar putea deveni o problemă majoră în următoarele zile și săptămâni.

„De obicei, aceste conflicte și exodul de refugiați se desfășoară în timp. Vedem câțiva oameni, apoi alți câțiva”, a spus Melanie Nezer, vicepreședinte pentru afaceri publice globale în cadrul HIAS, o organizație de relocare a refugiaților.

Oficialul a avertizat că încă nu este clar cât va dura conflictul și dacă oamenii vor putea reveni la casele lor.

„Lucrăm să mobilizăm rapid resursele și colaborăm cu partenerii noștri pentru a oferi un răspuns care să ofere sprijin salvator civililor forțați să-și părăsească casele”, a declarat Lani Fortier, director pentru situații de urgență la Comitetul Internațional de Salvare.

Până la cinci milioane de persoane ar putea fi strămutate din Ucraina

De altfel, partenerul HIAS în regiune asistă de mai mulți ani persoanele strămutate în interiorul Ucrainei, iar de când a început invazia personalul organizației caută locuri sigure pentru refugiați, a spus Nezer.

„Ieri lucram, eram în zona de est, iar astăzi toată lumea este în mișcare”, a adăugat Nezer.

Linda Thomas-Greenfield, Ambasadorul SUA la ONU, avertiza încă de miercuri la reuniunea Adunării Generale a ONU, că până la cinci milioane de persoane ar putea fi strămutate din pricina „războiului ales” de Rusia.

Ieri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că organizația pe care o conduce a deblocat 20 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar destinat Ucrainei şi ţărilor vecine, cerând iar preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt ofensivei militare în această ţară.

„Naţiunile Unite îşi intensifică operaţiunile umanitare în şi în jurul Ucrainei şi anunţă că vom atribui imediat 20 de milioane de dolari din fondul nostru de răspuns pentru nevoi urgente”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei scurte alocuţiuni în faţa presei.

Ajutor va fi distribuit „de o manieră neutră şi imparţială”.

„Ajutăm oamenii care au nevoie de el, puţin contează unde se află ei”, a mai precizat secretarul general al ONU.

Ieri, primii refugiați din Ucraina au început să intre în România. Dacă unii dintre ei au fost doar în tranzit, alţii au ales să rămână cazaţi peste noapte la noi în ţară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI