După invazia Ucrainei, Rusia s fost ținta unor sancțiuni fără precedent din partea țărilor occidentale. Iar responsabilitatea gestionării acestei crize îi revine în mare parte Băncii Centrale. Șefa instituției ar fi vrut să demisioneze, însă Vladimir Putin nu a lăsat-o. Mai mult, liderul de la Kremlin i-a reînoit mandatul de guvernator pentru încă cinci ani.
Femeiea cu cea mai grea misiune financiară din lume în acest moment este cunoscută și pentru modul subtil de a trimite mesaje publice prin intermediul broșelor pe care le purta.
La câteva zile după declanșarea războiului din Ucraina, Elvira Nabiullina ar fi intenționat să demisioneze din funcția de guvernator al Băncii Centrale a Rusiei, susțin surse citate de Bloomberg. Nu se știe exact motivul pentru care a dorit să facă acest gest, dacă a fost făcut în semn de protest față de decizia lui Vladimir Putin sau din dorința de a evita presiunea uriașă a crizei economice prin care trece Rusia ca urmare a sancțiunilor.
Elvira Nabiullina se vede nevoită astfel să gestioneze o situație fără precedent, în care Rusia are blocate jumătate din activele Băncii Centrale și la care se adaugă plecarea masivă a companiilor multinaționale, fapt ce va produce un recul puternic în economie.
Chiar din primele zile ale invaziei, Banca Centrală a venit cu măsuri de urgență pentru a stabiliza situația financiară. Într-un interval scurt, autoritatea monetară a dublat dobânda-cheie, a introdus restricții ale capitalurilor și a emis peste 30 de comunicări către bănci pentru a preveni căderea sistemului financiar.
După aproape o lună de nefuncționalitate, Bursa din Moscova a reluat vineri tranzacțiile cu acțiuni, dar cu restricții mari. Fondul suveran al Rusiei a cumpărat active pentru a păstra valoarea companiilor listate.
Specialiștii susțin că în acest moment, economia Rusiei se află în pragul colapsului. Haosul s-a resimțit și la Banca Centrală. Au existat o multitudine de cereri de închidere de conturi, după ce mai mulți angajați ai instituției au demisionat.
Elvira Nabiullina este cunoscută și pentru modul în care comunică poziția instituției pe care o reprezintă prin intermediul borșelor. Accesoriile reflectau atitudinea Băncii Centrale și dădeau un anumit semnal. Spre exemplu, o broșă sub formă de lebădă invita la calm, iar una sub formă de vultur reprezenta agresivitate.
La ultima sa apriție, după ce lumea occidentală a anunțat sancțiuni extrem de dure împotriva Rusiei, Elvira Nabiullina a apărut îmbrăcată în negru complet și fără nicio broșă.