Deși boala covid-19 pare că a dispărut din conștiința colectivă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un anunț care dă peste cap tot ce știam. Aproape nimeni nu mai pare că își dorește cu adevărat să discute despre coronavirus, care a afectat în mod profund probabil fiecare dimensiune a vieții noastre. Reprezentanții OMS vin cu o veste proastă despre covid-19. Iată ce ne așteaptă până la finalul verii!
După o traumă în masă, se asistă de obicei la fenomenul de uitare în masă. Informațiile făcute publice de către reprezentanții OMS, însă, reamintesc că pericolul nu a trecut. Mai mult decât atât, perturbarea cu care ne vom confrunta pare a fi una bruscă și de dimensiuni mari.
OMS face anunțul pe care nimeni nu și-l dorea. Statele europene urmează să înregistreze în vara anului 2022 „niveluri ridicate” de cazuri de boală covid-19. Reprezentanții organizației au solicitat liderilor europeni să monitorizeze cu atenție răspândirea coronavirusului. Iar asta în circumstanțele în care, în ultima lună de zile, numărul persoanelor infectate s-a triplat.
„Întrucât țările din regiunea europeană au renunțat la măsurile sociale care erau în vigoare anterior, virusul se va transmite la niveluri ridicate în timpul verii”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, potrivit AFP.
Anunțul făcut de OMS privind covid-19 a pus pe jar Europa. Însă virusul nu va dispărea doar pentru că europenii nu-și mai doresc să aibă de-a face cu el. Coronavirusul încă se răspândește, suferă modificări și continuă să pună capăt vieților omenești, a insistat Hans Kluge.
În Europa, la momentul actual, se răspândește cu rapiditate subvarianta Omicron BA.5. Aceasta este mai blândă, însă mai contagioasă decât celelalte versiuni ale virusului, potrivit OMS. Cele 53 de state din regiunea europeană a OMS înregistrează puțin sub 500.000 de cazuri zilnice de boală. Cifra este în creștere față de numărul de cazuri zilnice înregistrat la sfârșitul lunii mai (aproximativ 150.000).
Țările unde s-au raportat cele mai mari rate de incidență covid-19 au fost: Austria, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg și Portugalia. Aproape toate statele din regiune au înregistrat o creștere a numărului de bolnavi.
Europa înregistrează, în prezent, aproximativ 500 de decese zilnice din cauza covid-19. Numărul este aproximativ același ca în vara anului 2020, potrivit informațiilor furnizate de OMS.
„Sperăm că programele de vaccinare pe care majoritatea statelor membre le-au pus în aplicare, împreună cu infectarea prealabilă, vor însemna că vom evita consecințele mai grave pe care le-am văzut la începutul pandemiei. Cu toate acestea, recomandările noastre (n.r. referitoare la respectarea măsurilor sanitare) rămân valabile”, a spus directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.