În condițiile vitrege create societății de pandemia noului coronavirus, virusologii asertează că persoanele care se îmbolnăvesc în aceeași perioadă de COVID-19 și de gripa sezonieră devin mai vulnerabili în fața riscurilor ridicate de cele două afecțiuni. Experții ne dezvăluie cum ne-ar putea ajuta vaccinul antigripal.
Vaccinul antigripal anual a fost din nou adus în atenție de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care recomandă efectuarea regulată a acestuia, deși boala provocată de infectarea cu SARS-CoV2 nu poate fi vindecată cu ajutorul vaccinului respectiv. Acesta nici nu poate preveni molipsirea cu COVID-19, însă specialiștii continuă să semnaleze necesitatea vaccinării.
Dr. Brândușa Petrutescu, medic primar imunolog, explică în ce fel putem beneficia de protecția vaccinului antigripal în cazul în care contractăm noul coronavirus: „Gripa în sine afecteză sistemul imunitar și el iese slăbit din lupta cu virusul gripal și același organism poate să fie apoi infectat cu coronavirus și să facă o formă urâtă“, a explicat specialistul.
Așadar, prin protejarea organismului în fața gripei, acesta rămâne mai bine pregătit să lupte cu noua maladie epidemică, întrucât vaccinarea nu permite gripei să slăbească sistemul imunitar în așa fel încât nu se mai poată apăra eficient în fața altor afecțiuni. „Dar nu protejeza direct vaccinul antigripal, nu are cum“, susține dr. Petrutescu, transmițând, prin aceasta, că nu trebuie să renunțăm la celelalte recomandări ale specialiștilor în lupta cu pandemia.
Așadar, chiar dacă specialiștii admit că vaccinul antigripal este de ajutor, trebuie să rămânem conștienți de faptul că princialele măsuri pe care trebuie să le luăm în condițiile actualei pandemii sunt cele prin care ne putem feri de contagiere, și care rămân izolarea socială și o igienă ireproșabilă.
Iar elementarul spălat pe mâini și dezinfectarea obiectelor cu care intrăm frecvent în contact sunt esențiale în această privință.