Organizația Mondială a Sănătății aduce un anunț final despre vaccinarea cu controversatul ser de la AstraZeneca. Ce detalii vin specialiștii după decesele unor oameni care s-au stins din viață în urma administrării cu acesta?
Organizația Mondială a Sănătății a continuat să recomande vaccinările cu serul dezvoltat de compania AstraZeneca și după decesele înregistrate. Amintim că în unele țări a fost suspendată deja folosirea acestuia, dar nu și în România.
Totul s-a întâmplat din cauza unor posibile efecte secundare, așteptându-se ca experții organizației să își încheie procedura de evaluare, arată AFP, preluat de Agerpres. „Pentru moment, OMS estimează că nalanța riscuri/beneficii în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă ca vaccinările să continue”, a anunțat OMS într-un comunicat emis miercuri, 17 martie.
În cadrul mesajului publicat la o zi după ce specialiștii organizației au participat la o întrunire cu ușile închise se mai precizează: „comitetul consultativ global al OMS pentru siguranța vaccinurilor analizează cu mare atenție cele mai recente date de siguranță disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public.”
Agenția europeană a medicamentului EMA este așteptată să se pronunțe în cursul zilei de joi asupra siguranței serului, după ce directorul agenției a afirmat marți că OMS consideră că nu există indicii că vaccinul nu e sigur.
”Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți”, se arată în comunicatul CNCAV.
Doze din lotul care indică suspiciuni în Italia și Austria au fost folosite în România. Mai exact, 77.000 de români au primit acest ser, iar restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, până la o decizie la nivel european.
„În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european. Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată”
CNCAV comunicat