27 nov. 2021 | 17:00

OMS, anunț ciudat către persoanele nevaccinate. Ce trebuie să facă și oficialii din România

Sănătate
OMS, anunț ciudat către persoanele nevaccinate. Ce trebuie să facă și oficialii din România
OMS cere vaccinarea populațiilor lumii

Până la această dată, peste 4,24 miliarde de persoane din întreaga lume au primit o doză de vaccin Covid-19. Asta înseamnă aproximativ 55,3 la sută din populația mondială. Cu toate astea există decalaje mari între programele de vaccinare din majoritatea țărilor. Reprezentanții OMS, în contextul actual, trag semnale de alarmă și încearcă să convingă autoritățile, ca la rândul lor, să-i convingă pe cei nevaccinați să accepte vaccinarea covid.

OMS cere vaccinarea populațiilor lumii

Noile date referitoare la campaniile naționale de vaccinare sunt nemulțumitoare, cel puțin din punctul de vedere al OMS. În ultima perioadă, tot mai mulți reprezentanți ai instituției cer imperios intensificarea campaniilor de vaccinare, mai ales acolo unde rata de nevaccinați este una extrem de mare. Printre statele unde rata de vaccinare a scăzut dramatic, se numără și România, cu un număr considerabil de români nevaccinați.

Până la această dată, aproximativ 56% din populația lumii are una, sau cel puțin două doze de vaccin, iar noile dezvoltări ale pandemiei spun că s-ar putea să se treacă la obligativitatea celei de-a treia. Printre cei care au cerut în termeni absoluți intensificarea campaniilor de vaccinare, dar și convingerea scepticilor și a anti-vaciniștilor, se numără și Mike Ryan directorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS.

Ryan este de părere că autoritățile naționale ar trebui să intensifice vaccinarea și „să fie găsite toți cei nevaccinați, care încă nu s-au vaccinat, pentru a încerca să le convingem să se vaccineze, mai ales, în rândul persoanelor vârstnice, sau cu afecţiuni medicale subiacente”.

Deși la nivel mondial există un obiectiv comun, cel al eradicării pandemiei, sunt necesare strategii individuale și naționale, pentru a putea ajunge la aceste categorii sociale, mai spune Mike Ryan.

Costul de a fi nevaccinați este în creștere

Experții în psihologie, economie comportamentală și etică medicală explică de ce penalitățile financiare îi vor convinge pe unii nevaccinați, dar nu pe toți, să se vaccineze împotriva COVID-19. În ciuda aprobării rapide a vaccinurilor sigure și foarte eficiente COVID-19, ratele de vaccinare au stagnat în ultimele luni, la nivel mondial.

Acum, un număr tot mai mare de angajatori, guverne și întreprinderi private cer vaccinarea ca o condiție de angajare. Unii au mers mai departe, impunând sancțiuni financiare pentru cei care rămân nevaccinați și excluzând persoanele nevaccinate de la a putea merge la restaurante, săli de sport, concerte și alte întruniri mari.

Companiile mari au interzi accesul angajaților nevaccinați

În luna august, orașul New York a emis un mandat privind dovada de vaccinare pentru angajații și clienții din barurile, restaurantele, sălile de sport și locurile de divertisment din oraș. De atunci, San Francisco și Los Angeles au urmat exemplul.

Mai multe companii aeriene au anunțat în august că vor majora primele de asigurare  pentru angajații care rămân nevaccinați după 1 noiembrie. Un sistem de sănătate din Colorado a eliminat persoanele nevaccinate de pe listele de transplant de organe pentru neconformitate.

Și mulți angajatori mari, printre care Google, Facebook, United Airlines, Tyson Foods, precum și guvernul federal american, au emis, de asemenea, mandate de vaccinare. Președintele Joe Biden a declarat că recentele mandate de vaccinare instituite de marii angajatori au făcut ca ratele de vaccinare ale acestor companii să crească cu peste 20 de puncte procentuale.

Chiar și așa, 66 de milioane de americani eligibili au rămas nevaccinați. Acest aspect se regăsește și în multe state europene, precum și în România, unde autoritățile se gândesc serios să introducă ca normă de obligativitate vaccinarea, chiar și pentru a treia doză.

Un alt aspect alarmant, este descoperirea unei noi variante de virus, Omnicron, care ar fi de cel puțin 5 ori mai contagioasă decât Delta. Noua variantă a fost deja descoperită la cel puțin un pacient, în Belgia. Noua variantă, după cum spun specialiștii, ar putea să scape de actuala formă de imunizare ceea ce duce la complicarea actualelor campanii de vaccinare.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro