09 feb. 2021 | 16:24

OMS a terminat cercetările în China. Ce descoperire majoră au făcut despre covid-19

Știri generale
OMS a terminat cercetările în China. Ce descoperire majoră au făcut despre covid-19
OMS spune că Covid-19 „cel mai probabil” își are originea la animale

La începutul anului o echipă OMS pleca în China pentru a investiga originea virusului COVID-19. Echipa formată din 13 experți a dat un raport detaliat cu privire la virusul din Wuhan. Raportul prezintă concluziile echipei cu privire la originea și modul de propagare a virusului COVID-19.

OMS spune că Covid-19 „cel mai probabil” își are originea la animale

Oamenii de știință au lucrat în Wuhan în ultimele patru săptămâni. Au căutat indicii despre originile pandemiei Covid-19. Anchetatorii au vizitat spitale, laboratoare și piețe. Au ajuns inclusiv în piața fructelor de mare Huanan. Cercetările s-au extins și la Institutul de Virologie Wuhan și laboratorul Centrului Wuhan pentru Controlul Bolilor.

Cei 13 cercetători OMS au declarat marți că coronavirusul „cel mai probabil” provine de la animale înainte de a se răspândi la oameni. În același timp au respins o teorie conform căreia boala a fost scăpată dintr-un laborator din orașul Wuhan.

Oamenii de știință au lucrat în Wuhan, unde a fost identificată boala, în ultimele patru săptămâni. Sondajul mult așteptat vine după luni de negocieri între China și OMS cu privire la aranjamentele anchetei.

Întârzierea ridică întrebări cu privire la fiabilitatea constatărilor. Vizita, care a fost învăluită în secret, era de asemenea de așteptat să vadă cercetătorii vorbind cu respondenții timpurii, precum și cu unii dintre primii pacienți.

Dr. Peter Ben Embarek, specialistul OMS în domeniul siguranței alimentelor și al bolilor animalelor și președinte al echipei de anchetă, a declarat reporterilor că „cea mai probabilă” cale pentru Covid-19 a fost o încrucișare dintr-o specie intermediară. Această ipoteză va necesita „mai multe studii și cercetări mai specifice”, a spus el.

Nu s-au găsit dovezi ale unor focare mari

Constatările inițiale ale anchetei nu au găsit dovezi ale unor focare mari de Covid în Wuhan. Cercetările nu au găsit focare nici în altă parte înainte de decembrie 2019. Cu toate acestea au găsit dovezi ale unei circulații mai largi a virsului în afara pieței Huanan Seafood, în luna respectivă, a mai spus Ben Embarek.

El a adăugat că nu a fost încă posibil să se identifice gazda intermediară a animalelor pentru coronavirus. Specialistul a descris rezultatele după aproape o lună de întâlniri și vizite la fața locului drept „lucrări în curs”.

”În ceea ce privește înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale lunii decembrie 2019, am schimbat dramatic imaginea pe care o aveam în prealabil?

Nu cred. Ne-am îmbunătățit înțelegerea? Am adăugat detalii la povestea respectivă? Absolut ”, a spus Ben Embarek.

OMS a căutat să gestioneze concluziile definitive cu privire la originile pandemiei Covid. Pentru a pune misiunea într-un context mai larg, a fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru a găsi originile SARS, în timp ce originile Ebola, identificate pentru prima dată în anii 1970, nu sunt încă cunoscute.

Se speră că informațiile despre cele mai vechi cazuri cunoscute de coronavirus, detectate pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019, ar putea ajuta la identificarea modului în care a început focarul și la prevenirea viitoarelor pandemii.

Scurgerea din laborator „extrem de puțin probabilă”

O teorie conform căreia coronavirusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan a fost discreditată de anchetatorii OMS. Ipoteza fusese perpetuată de administrația fostului președinte Donald Trump, fără greutatea dovezilor, și negată intens de oficialii chinezi.

„Ipoteza incidentului de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea virusului în populația umană.

Prin urmare, [nu] se află în ipotezele pe care le vom sugera pentru studii viitoare.”, a spus Ben Embarek.

Echipa a ajuns la concluzia că o scurgere de laborator ar trebui considerată extrem de puțin probabilă. Concluzia s-a bazat „pe discuții serioase și a unei cercetări foarte sârguincioase”, a adăugat Liang Wannian.

Liang Wannian, expert Covid-19 de la Comisia Națională de Sănătate din China, înainte de publicarea raportului făcea anumite declarații. Expertul a declarat că cercetările trebuie să se concentreze asupra modului în care acesta a circulat la animale.

Datele ar trebui să arate cum a fost posibilă circulația virsului, înainte de infectarea oamenilor. Liliecii și pangolinele sunt potențiali candidați pentru transmitere, a spus Liang.

Probele din aceste specii nu s-au dovedit a fi „suficient de similare” cu coronavirusul. Cercetătorii au depistat o sensibilitate ridicată a nurcilor și pisicilor la virus. Această sensibilitate indică faptul că pot exista și alte animale care servesc drept rezervoare. Concluzia a fost emisă tot de Liang Wannian, dar cercetările rămân neconcludente.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China a declarat că ar fi putut exista o circulație nedeclarată a coronavirusului înainte ca acesta să fie detectat în Wuhan. Cu toate acestea, Liang a spus că nu există dovezi ale unei circulații Covid substanțiale în Wuhan înainte de sfârșitul focarului din 2019.

Raportul OMS și preocupare internațională

OMS a citat anterior secvențierea genetică. Aceasta a arătat că coronavirusul a început la lilieci și probabil că a sărit la un alt animal înainte de a infecta oamenii.

Mulți dintre oamenii care s-au îmbolnăvit în Wuhan, ar fi avut legături cu piața de fructe de mare Huanan. Oamenii de știință au suspectat inițial că virusul provine de la animale sălbatice vândute pe piața fructelor de mare. Astfel au determinat China să restricționeze rapid accesul publicului în piață la începutul anului trecut.

CDC din China a declarat de atunci că eșantioanele prelevate de pe piața fructelor de mare sugerează că acesta a fost un loc în care virusul s-a răspândit, nu locul unde a apărut prima dată focarul.

Marți, Liang a declarat că piața de fructe de mare Huanan a fost unul dintre locurile în care a apărut pentru prima dată coronavirusul. Expertul a mai adăugat că nu este posibil, cu dovezile actuale, să stabilească modul în care virusul a fost introdus pe piața fructelor de mare.

Originile coronavirusului rămân importante deoarece virusul evoluează constant. Acest lucru s-a demonstrat prin tulpinile mutante extrem de infecțioase din Marea Britanie și Africa de Sud.

Peste 106 milioane de persoane au contractat coronavirusul la nivel mondial, ucigând cel puțin 2,32 milioane de persoane, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

SUA, de departe, a raportat cel mai mare număr de cazuri și decese confirmate de Covid. Este vorba de peste 27 de milioane de infecții raportate și 465.072 de decese.

China a publicat puține informații cu privire la cercetările sale asupra originilor virusului și a existat o îngrijorare larg răspândită la nivel internațional cu privire la ceea ce cercetătorii OMS din Wuhan vor fi lăsați să vadă și să facă în cadrul investigației lor.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Capital.ro
Cea mai puternică rugăciune pe care nu ai voie să o citești. Și preoții se feresc de ea. Răul se poate întoarce asupra ta
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
CALENDARUL livrării PENSIILOR pentru luna MAI. ANUNȚUL ministrului Muncii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro