29 nov. 2021 | 20:39

Omenirea, lovită de o nouă pandemie? Cum acţionează OMS pentru combaterea viitoarelor pandemii

News
Omenirea, lovită de o nouă pandemie? Cum acţionează OMS pentru combaterea viitoarelor pandemii
OMS explică scopul unui tratat privind pandemiile

Ca urmare a pandemiei generalizate, OMS a dorit încheierea unui acord pregătitor pentru viitor. Oficialii OMS spun că se apropie de un consens asupra viitorului pact internațional de prevenire a pandemiilor. Asta se întâmplă, deși Washingtonul este deocamdată reticent în a face acest pact obligatoriu din punct de vedere juridic, spun diplomații occidentali.

OMS se apropie de un consens asupra viitorului pact internațional de prevenire a pandemiilor

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2021, miniștrii sănătății din statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se află la Geneva pentru o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătății. Cei 194 de membri ai OMS sunt chemați să evalueze beneficiile unui tratat internațional sau ale unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii și, în cele din urmă, să lanseze procesul interguvernamental de redactare și negociere a acestuia.

„Astăzi sper că vom face istorie. Situația din lume o cere. Este responsabilitatea noastră colectivă de a nu permite niciodată ca o altă pandemie să ne găsească nepregătiți, necoordonați sau lucrând în izolare unii față de alții. Rezultatele acestei sesiuni sunt vitale pentru modul în care vom coopera în viitor.

Pentru modul în care vom preveni, ne vom pregăti, vom detecta și vom răspunde la amenințările la adresa sănătății în viitor. Avem nevoie de o schimbare treptată în arhitectura noastră globală în domeniul sănătății.”- Charles Michel, Președintele Consiliului European.

Sesiunea specială, a doua din istoria OMS, a fost solicitată printr-o decizie adoptată în mai 2021 în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătății.

De ce un tratat internațional privind pandemia?

Pandemia COVID-19 reprezintă o provocare globală. Niciun guvern sau instituție nu poate aborda singur amenințarea viitoarelor pandemii, spune OMS. Un tratat este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în temeiul dreptului internațional.

Un tratat internațional privind pandemiile, adoptat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar permite țărilor din întreaga lume să consolideze capacitățile naționale, regionale și globale și rezistența la viitoarele pandemii. De asemenea, un astfel de instrument ar:

  • asigura un angajament politic mai ridicat, susținut și pe termen lung la nivelul liderilor mondiali de state sau de guverne,
  • ar defini procese și sarcini clare,
  • spori sprijinul pe termen lung din partea sectorului public și privat la toate nivelurile,
  • favoriza integrarea aspectelor legate de sănătate în toate domeniile politice relevante.

„Trebuie să creăm un mediu în care fiecare om de știință, lucrător din domeniul sănătății și guvern să se unească pentru o cauză comună.

Lucrând împreună pentru a construi noi soluții pentru a proiecta ceea ce este cel mai prețios – sănătatea și viețile noastre.”, mai spunea același  Charles Michel, președintele Consiliului European la Summitul mondial al sănătății, 25 octombrie 2021.

OMS explică scopul unui tratat privind pandemiile

Propunerea de tratat este ghidată de un spirit de solidaritate colectivă, ancorat în principiile echității, incluziunii și transparenței. Nici guvernele individuale, nici comunitatea globală nu pot preveni în totalitate pandemiile. Dar comunitatea internațională trebuie să fie mult mai bine pregătită și mai bine aliniată în ceea ce privește răspunsul la posibilele pandemii viitoare, pe parcursul întregului ciclu de detectare, alarmare și răspuns.

Tratatul ar stabili obiectivele și principiile fundamentale pentru a structura acțiunea colectivă necesară pentru combaterea pandemiilor. Un tratat internațional privind pandemiile ar sprijini și s-ar concentra asupra următoarelor aspecte:

  • detectarea timpurie și prevenirea pandemiilor,
  • reziliența la viitoarele pandemii,
  • răspunsul la orice pandemie viitoare, în special prin asigurarea accesului universal și echitabil la soluții medicale, cum ar fi vaccinurile, medicamentele și diagnosticele,
  • un cadru internațional mai puternic în domeniul sănătății, cu OMS ca autoritate de coordonare în materie de sănătate la nivel mondial,
  • abordarea „O singură sănătate”, care să conecteze sănătatea oamenilor, a animalelor și a planetei.

Mai precis, un astfel de tratat poate consolida cooperarea internațională într-o serie de domenii prioritare, cum ar fi supravegherea, alertele și reacția, dar și încrederea generală în sistemul internațional de sănătate, justifică acest demers OMS.

Linia roșie stabilită de Statele Unite ale Americii

Statele Unite au stabilit o „linie roșie” conform căreia nu doresc încă să se angajeze într-un tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar susțin ideea unui acord, fiind sprijinite de Brazilia și India, spun diplomații. Uniunea Europeană face presiuni puternice pentru un tratat care să stabilească obligații ferme, cu sprijinul a 70 de țări, a declarat un diplomat european.

„Negociem, există un fel de consens tot mai mare asupra textului, dar încă mai sunt discuții în curs de desfășurare. Orice am face, avem nevoie de un angajament continuu.

La cel mai înalt nivel politic în viitor și de crearea unui sistem care să permită angajamentul și pregătirea la cel mai înalt nivel într-un mod mult mai bine structurat.”, conform agenției Reuters.

China s-a angajat în discuții și nu s-a opus unui tratat, a precizat diplomatul european. Peste 5,4 milioane de persoane au murit de când virusul SARS-CoV-2 a apărut în centrul Chinei în decembrie 2019.

OMS spune că China încă nu a împărtășit unele dintre primele sale date care ar putea ajuta la identificarea originii virusului. Se așteaptă ca un acord global să acopere aspecte care să includă schimbul de date și secvențe ale genomului virusurilor emergente, dar până în prezent discuțiile nu s-au axat pe conținutul său.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro