În România, plagiatul în cazul tezelor de doctorat este la ordinea zilei. Se pare însă că, deși te-ai trezit cu diploma în mână, aceasta îți poate fi anulată în orice moment, dacă se dovedește că ai făcut plagiat.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare sau CNATDCU este un organism consultativ la nivel naţional. Acesta își desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011. Conform OMECTS 5644, începând cu data de 7 septembrie 2012, activitatea CNATDCU, în condițiile legii, este asistată din punct de vedere tehnic de către un secretariat tehnic asigurat de către compartimentele de specialitate ale MECTS. Una peste alta, această autoritate are dreptul să retragă diplome de doctorat emise pe teritoriul României și nu-și neglijează atribuțiile, după cum au observat șase persoane importante în acest început de săptămână.
Mulți își aduc aminte de Victor Ponta sau Darius Vâlcov, când vine vorba de plagiat la doctorat, dar numărul celor care au încercat să înșele sistemul este mult mai mare. Printre cei care au pierdut titlul de doctor înainte de Crăciun se numără câteva personalități care au sau au avut funcții importante.
Lista o include pe Corina Jîjîie, fosta șefă a Secției Penale a Instanței Supreme din România. Toma Rus a avut parte de același deznodământ, el fiind fostul șef al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR, conform Mediafax.
În cadrul aceluiași eveniment nefast pentru o mână de oameni, CNATDCU a lăsat fără titlu de doctor pe Daniel Moldoveanu, Ionelia Valentina Morcovescu (Săulea), Cătălin Chivu și Ionel Claudiu Pasăre. Argumentul principal, în fiecare caz, a implicat o tentativă mai mare sau mai mică de plagiat.
Daniel Moldoveanu este fost şef în cadrul Comunităţii Naţionale de Informaţii. În situația sa, CNATDCU a stabilit că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acestuia și fără vreo referință către autor.