Oficial avem amenzi noi în România. Cine sunt cei vizați și câți bani riscă să plătească

Oficial avem amenzi noi în România. Cine sunt cei vizați și câți bani riscă să plătească
Noile amenzi în Legea contabilității intră în vigoare din martie

Pentru directorii economici și contabilii de entități comerciale vin noi modificări la Legea contabilității. Noile reglemetări ale legii aduc și noi amenzi pentru cei care nu au puse la punct documentele necesare exercițiului financiar. Noua lege a intrat în vigoare de vineri, cu amendamentul că alte reglementări intră în vigoare din 28 martie 2021.

Noile amenzi în Legea contabilității intră în vigoare din martie

Ministerul Finanțelor și Guvernul condus de Florin Cîțu au emis recent o nouă Ordonanță de Urgență ce reglementează Legea contabilității, o lege care este activă încă din anii 90. OUG 13/2021 a intrat deja în vigoare din data de 26 februarie 2021.

Cele mai importante modificări sunt aduse la amenzile pe care autoritățile în drept le pot da contribuabililor comerciali. Reglementările la Legea contabilității cu privire la amenzi vor intra în vigoare începând cu data de 28 martie anul curent.

Prima modificare face referire la depășirea termenului de depunere al actelor contabile, prevăzute în lege, la unitășile din teritoriu ale Ministerului de Finanțe. Este vorba de situațiile financiare interimare ale contributorului comercial și nedepuse la termen. Conform noilor reglementări amenzile au crescut, după cum urmează:

  • pentru neîntocmire și nesemnare – amendă între 2.000 și 3.000 de lei;
  • pentru nedepunerea în termenul legal – amendă între 300 și 1.000 de lei pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare,
  • amendă între 1.000 și 3.000 de lei pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare,
  • amendă între 1.500 și 4.500 de lei pentru o întârziere mai mare de 30 de zile lucrătoare.

 

Amenzi mari pentru întârzierea auditului și a altor situații finaciare interimare

În cazul întârzierii rapoartelor de audit sau raportul comisiei de cenzori, precum și raportul privind plățile către guverne, noua UG vine cu modificări în ceea ce prives penalizările și amenzile aferente, după cum urmează:

  • amenzi între 300 și 1.000 de lei pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare,
  • amenzi între 1.000 și 3.000 de lei pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare,
  • amenzi între 1.500 și 4.500 de lei pentru o întârziere mai mare de 30 de zile lucrătoare.

 

Agenții comerciali care nu depun la termen situațiile financiare interimare vor avea parte de penalizări și amenzi noi, conform noilor amendamente din OUG 13/2021 la Legea contabilității. În acest caz amenzile au cresctu între 2.000 și 5.000 de lei. Tot aici, agenții comerciali care nu fac la timp auditul financiar vor păti amenzi cuprinse între 30.000 și 40.000 de lei.

Legea contabilității: Bilanțul contabil obligatoriu păstrat timp de zece ani

Conform noii OUG, la articolul 28 din LEgea contbilității, se modifică termenul obligatoriu de păstrare a bilanțului contabil. Astfel, după noile modificări, agenții sunt obligați ca timp de zece ani să păstreze integral toate actele bilanțurilor contabile în arhiva firmei respective. Noile modificări au intrat deja în vigore, rămânând ca cele referitaore la amenzi să aibe efect din 28 martie, anul curent.