Octombrie 2019, urgență climatică. Cea mai caldă a zecea lună din an, de când se măsoară temperaturile

Octombrie a lui 2019 deține un record. Luna aceasta reprezintă cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume, conform serviciului european Copernicus. Iată ce indică specialiștii despre schimbările climatice îngrijorătoare!

Octombrie a lui 2019, cea mai caldă din istorie

Octombrie 2019 a fost declarată oficial cea mai caldă lună din octombrie înregistrată, confom detaliilor oferite de serviciul european Copernicus în privința schmbărilor drastice climatice. Sursa citată a mai menționat că este a cincea lună consecutivă în care temperaturile au fost foarte aproape de un nivel record, relatează AFP. Luna precedentă a acestui an a depășit cu 0,63 de grade Celsius media perioadei de referință 1981-2000.

Mercurul termometrelor a urcat cu 0.01 grade peste temperatura înregistrată în luna octombrie a lui 2015, dar cu 1.2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referință a experților ONU pentru climă. Este a cincea lună la rând care înregistrează un record sau se apropie de un record“, a afirmat serviciul Copernic într-un comunicat.

Octombrie 2019, cea mai caldă a zecea lună din lume
Octombrie 2019, cea mai caldă a zecea lună din lume

„Am eşuat în a aborda această problemă”

Numeroase țări europene au avut parte de temperaturi peste medie în această lună, cu excepția celor din nordul și nord-estul continentului, conform sursei citate. Specialișii mai afirmă că anomaliile de temperatură europene sunt mai pronunțate decât cele globale, în special iarna. Mai mult decât atât, cea mai caldă lună iulie din istorie a fost cea de anul acesta. „Oamenii de ştiinţă au obligaţia morală de a avertiza clar umanitatea cu privire la o mare ameninţare existenţială”, au declarat semnatarii într-un articol apărut marţi în revista Bioscience.

„În pofida a 40 de ani de negocieri privind clima la nivel global, cu puţine excepţii, am făcut în general lucrurile ca de obicei şi am eşuat în a aborda această problemă spinoasă”, a indicat Alianţa oamenilor de ştiinţă, condusă William Ripple şi Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI