Din cauza poluării și a numărului mare de emisii de carbon, multe zone încep să dispară. Un nou studiu relevă date despre oceanul care va dispărea de pe harta lumii. Dispariția sa, mai spune studiul, va provoca nașterea unui supercontinent.
Planeta Pământ este compusă, în prezent, din până la șapte continente. De la Europa, Africa și Asia până la America de Sud, America de Nord, Antarctica și Oceania. Cu toate acestea, nu a fost întotdeauna așa.
De-a lungul istoriei, configurația planetei noastre s-a schimbat considerabil. Schimbarea a venit ca urmare a mișcării diferitelor plăci tectonice. Chiar dacă nu observăm acest lucru, cele șapte plăci tectonice majore se deplasează în mod constant.
„În timp ce unele dintre ele se deplasează cu o sutime de milimetru pe an, altele se deplasează cu până la 10 centimetri pe an.
În acest fel, configurația globală a plăcilor se modifică continuu, determinând chiar ca plăcile să ajungă să interacționeze între ele.”, se arată într-un nou studiu.
În timp ce unele plăci se pot îndepărta unele de altele, într-o mișcare cunoscută sub numele de introversie, spun specialiștii. Această deplasare a dus la nașterea unor continente.
Experții spun că altele tind să se apropie unele de altele, într-o altă mișcare cunoscută sub numele de extraversie:
„Este un lucru care a făcut ca configurația planetei noastre să se schimbe considerabil de-a lungul istoriei. În urmă cu un miliard de ani, de exemplu, bucățile de uscat erau complet împrăștiate pe toată planeta. Pe măsură ce diferitele plăci au început să interacționeze între ele.”, mai spun experții.
Studiul relevă că Oceanul Pacific este oceanul care va dispărea de pe harta lumii. Va înceta să mai existe în 280 de milioane de ani provocând nașterea unui supercontinent
Studiul a încercat să arate cum va arăta planeta noastră în viitorul îndepărtat. Potrivit unui studiu publicat recent, totul indică faptul că ne îndreptăm spre formarea unui nou supercontinent.
Cercetătorii au folosit un supercomputer capabil să prezică ce se va întâmpla cu planeta noastră în următorii ani. Realizarea acestuia s-a făcut printr-o tehnică cunoscută sub numele de modelare geodinamică 4-D.
În 280 de milioane de ani, acest computer a ajuns la concluzia că America și Asia se vor ciocni după dispariția Oceanului Pacific. Cu alte cuvinte este oceanul care va dispărea de pe harta lumii
Astfel se va crea un nou supercontinent cunoscut sub numele de Amasia.
Cercetările raportează că Pământul se răcește de miliarde de ani. Lucru care face ca atât grosimea, cât și rezistența plăcilor de sub oceane să se reducă.
Aceeași răcire a dus la asamblarea următorului supercontinent prin introvertire, dar procesul a fost îngreunat. Acest lucru va face ca plăcile să sfârșească prin a închide oceane precum Pacificul pentru a crea acest nou supercontinent care amintește de altele precum Pangea.
Având în vedere că forța litosferică oceanică scăzută duce la asamblarea extrovertirii, totul indică faptul că America și Asia vor sfârși prin a se ciocni într-un viitor foarte îndepărtat pentru a crea acest nou supercontinent:
„Noul supercontinent rezultat a fost deja numit Amasia, deoarece unii cred că Oceanul Pacific va fi închis atunci când America se va ciocni cu Asia.
Oceanul Indian se micșorează cu câțiva centimetri în fiecare an, ca urmare a avansării plăcilor tectonice.”, mai spun cercetătorii.
Pe baza studiului realizat, cercetătorii pariază că dimensiunea sa actuală de aproximativ 10.000 de kilometri va avea nevoie de două până la trei sute de milioane de ani pentru ca să dispară.
În acest moment, plăcile americană și asiatică se vor uni pentru a crea supercontinentul care va domina planeta.
Vreți să vedeți cum a evoluat planeta noastră de-a lungul istoriei? Mai jos puteți vedea graficul împărtășit de cercetătorii care au realizat acest studiu.
Studiul despre care vorbim a fost realizat de de oamenii de știință de la Universitatea Curtin și publicat în revista de popularizare a științei National Science Review.