Atunci când faci curățenia generală, probabil nu te gândești care este singurul obiect care trebuie curățat imediat, de fiecare dată după ce-l folosești, deoarece poate fi un adevărat focar de microbi. E mic, pătrățos și extrem de ușor la atingere. Îl depozitezi în bucătărie, lângă chiuvetă. Te-ai prins ce este?
În momentul în care speli vasele, cureți faianța sau gresia din bucătărie, gospodinele te sfătuiesc să limpezești cu simț de răspundere buretele de vase.
Acest mic obiect poate deveni extrem de nociv, dacă nu este spălat după fiecare utilizare. Puțini sunt cei care știu faptul că buretele absoarbe foarte mulți microbi, fiind unul dintre obiectele care trebuie spălate în fiecare zi.
Mai mult de atât, dacă nu este curățat cum trebuie, buretele de vase poate deveni un real focar de infecție, plin de microbi, din cauza umezelii și a resturilor de mâncare ce pot rămâne între perii fini ai materialului.
Ține cont de faptulm că buretele de spălat vase reprezintă un teren propice pentru bacterii, inclusiv pentru E. Coli şi Salmonella, din cauza aspectului poros și a umidității menționate anterior:
„Este adevărat, structura unui burete reprezintă casa perfectă pentru microbi. Bacteriile sunt la fel ca oamenii pe timp de pandemie – unora le este greu să stea izolaţi, în timp ce alţii prosperă”, mărturiseşte Lingchong You, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Duke, din Carolina de Nord.
Bureții de vase trebuie schimbați periodic, însă, aceștia se pot dezinfecta cu brio, dacă îi înmoi în oțet sau spirt, măcar o dată pe săptămână.
Un alt obiect care poate deveni un adevărat focar de infecții este ventilatorul de pe tavan. În zonele de pe Glob în care temperaturile sunt extrem de ridicate, în marea majoritate a anului, oamenii apelează la instalarea unor ventilatoare pe tavan, pentru a se aerisi.
Ei bine, ventilatorul de tavan poate fi extrem de nociv pentru sănătatea ta. Acest aparat acumulează foarte mult praf și acarieni, de-a lungul zilelor sau chiar a săptămânilor, conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie.
„Alergenii de acarieni de praf sunt un declanșator comun al simptomelor de alergie și astm bronșic. Deși pot fi găsite în întreaga casă, aceste creaturi microscopice se dezvoltă în medii calde și umede, cum ar fi lenjeria de pat, mobilierul tapițat și mocheta.”, explică cei de la AAI.
De asemenea, din cauza faptului că se află la o distanță considerabilă de sol, statisticile arată că oamenii curăță mai rar elicele ventilatorului, obiectul fiind un mediu proprice pentru acarieni și bacterii de tot felul.