Vor sau nu vor, șoferii din Turcia sunt obligați de circumstanțe să respecte regulile impuse de Codul Rutier. Asta pentru că, dacă nu o fac, riscă să își strice autoturismele. În această țară, pe străzi, este amplasat un obiect ce distruge roțile mașinii instant.
Să conduci un autoturism (personal sau închiriat) în Turca este crucial, dacă dorești să explorezi în profunzime această țară bogată și fascinantă. Doar că este totodată recomandat să eviți amenzile și comiterea de fapte ce ar putea să atragă sancțiuni financiare consistente.
Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru a călători în siguranță între plajele mediteraneene, plantațiile de măslini din Marea Egee și siturile uimitoare ale Patrimoniului Mondial? În primul rând, șoferii și toți ceilalți pasageri trebuie să aibă pusă centura de siguranță în mașină.
Citește și: Amendă de 1.100 de lei pentru aceşti şoferi. Ce trebuie să verifice la maşină înainte de a pleca la drum
Utilizarea telefonului mobil la volan este, de asemenea, interzisă (ca în România, de altfel), cu excepția cazului în care se folosește un dispozitiv pentru susținerea lui, ce nu implică folosirea mâinilor. În Turcia este permis să folosești claxonul, însă nu după ora 22:00.
În Turcia, șoferii trebuie să circule pe partea dreaptă a străzii. Pietonii au întotdeauna prioritate la traversarea pe dreapta și, ca în România, trebuie să se angajeze în traversări doar în spațiile marcate în acest sens. Vehiculele de urgență au prioritate și nu trebuie împiedicate.
Este foarte important, în cazul în care conduci o mașină în Turcia, să acorzi maximă atenție regulilor și semnelor de circulație. Adesea, există restricții speciale care se pot schimba în funcție de intervalul orar și/sau de condițiile în care se află un anumit traseu al unui drum rutier.
Mai există un detaliu ce ar trebui cunoscut de șoferii din România. În Turcia, dacă circuli cu autoturismul, trebuie să ai foarte mare grijă la străzile cu sens unic. Asta pentru că, dacă nu respecți restricțiile impuse în aceste situații, riști să te trezești cu mașina distrusă.
Citește și: Permisul se suspendă pe viață pentru acești șoferi din România. Senatul a dat undă verde
În Turcia, pe străzile cu sens unic sunt amplasați limitatori de viteză – însă nu orice fel de limitatori de viteză. Structurile prezintă de la un capăt la altul zimți care, în funcție de direcția de șofat, pot să se aplece sau să se ridice imediat ce sunt atinși de roțile mașinii.
Dacă circuli pe sensul unic corect, zimții de la limitatorul de viteză vor coborî, fără a-ți face probleme. Dacă însă nu respecți regulile de circulație și conduci pe sens opus, zimții limitatorului de viteză vor rămâne ridicați și se vor înfinge în roțile mașinii. Astfel, vei face pană la cauciucuri.