Oamenii unui județ din România trăiesc cu suma infimă de 26 de lei. Sunt cei mai săraci pensionari

Oamenii unui județ din România trăiesc cu suma infimă de 26 de lei. Sunt cei mai săraci pensionari
Oamenii unui județ din România trăiesc cu suma infimă de 26 de lei

Zeci de mii de persoane din județul Olt trăiesc cu doar 26 de lei pe zi. Numărul lor este peste 30.000. Este vorba despre cei mai săraci pensionari aflați în scripetele Casei Județene de Pensii Olt. Bătrânii primesc indemnizație socială sau pensia minimă garantată. Aceasta este doar 800 de lei pe lună.

Cele mai mici pensii

În județul Olt, 31.124 de bătrâni sunt beneficiari de pensie socială. Din aceștia, 23.015 sunt pensionari din sectorul de stat, iar 8.019 sunt pensionari din sectorul CAP. Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferențe între nivelul cuantumului pensiei cuvenit și suma de 800 de lei.

În situația în care persoanele beneficiază de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sistemele neintegrate acestuia, la acordarea pensiei sociale minime garantate, se are în vedere și nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

De asemenea, aici se încadrează și persoanele ce ce beneficiază de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale.

„Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de documente doveditoare, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate. În această categorie sunt incluşi şi agricultorii, invalizii, urmaşii celor care au lucrat sau cei care primesc o pensie anticipată ”, a precizat directorul executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache.

Pensionarii din Olt trăiesc cu doar 26 de lei pe zi

Drepturile cu titlu de indemnizație socială se stabilesc și se plătesc la Casa Națională de Pensii Publice, prin Casa Județeană de Pensii din Olt. Acestea se evidențiază distinct pe talonul de pensie. Pensia socială minimă a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului. Aceasta a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2009.

Conform prevederilor acestui act, pensia minimă garantată de către stat a fost 300 de lei, la data de 1 aprilie 2009. Începând cu 1 octombrie 2009 a fost de 350 de lei, iar din 1 ianuarie 2015 a fost 400 de lei.

Din martie 2017 nivelul indemnizației sociale a crescut la 520 de lei, iar pe 1 iulie 2018 s-a majorat la 640 de lei. Pe 1 septembrie 2019 a crescut la suma de 704 lei, iar începând cu 1 septembrie 2020 a ajuns la 800 de lei.

Dacă împărțim această sumă la numărul mediu de zile dintr-o lună, reiese că un pensionar trăiește cu 26 de lei pe zi. În acest calcul nu sunt incluse cheltuieli ce țin de medicamente. În momentul de față, potrivit CJP Olt, în județ figurează 101.407 de pensionari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI