Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Cine primește mărirea pensiei după recalculare

Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari. Cine primește mărirea pensiei după recalculare

Este anunțul zilei care îi vizează pe pensionari. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că cele 5 milioane de venituri se vor recalcula, pentru a crește pensiile foarte mici.

Anunțul dimineții pentru milioane de pensionari

Ea a mai spus că există multe nereguli în sistemul de pensii, iar unii încasează pensii uriașe, deși contributivitatea lor în sistemul judiciar a fost minimă. În unele cazuri, a mai explicat ministrul, o mare parte din sume sunt susținute din bugetul de stat. 

„În sistemul judiciar au fost create mai multe anomalii, nu de noi, ci de cei care ne critică. Au existat diferențe între legea salarizării și pensiilor, în funcție de momentul în care au intrat în sistem. Au existate perioade în care contributivitatea a fost minimă. Aceste anomalii își pun amprenta asupra sistemului de pensii. Pe fond, nu are nicio legătură cu justiția. Cu calm am solicitat propuneri din partea sistemului, avem rigoarea de constituționalitate și propuneri din partea sistemului, astfel încât să nu depopulăm sistemul”, a spus Raluca Turcan, la Digi24. 

Ce se întâmplă cu pensiile mici

Ea a fost întrebată ce se va întâmpla la finalul procesului de recalculare a pensiilor. Raluca Turcanu a precizat că pensiile foarte mici ar trebui să crească repede.

„Finalitatea va fi următoarea: avem sistemul public de pensii, în care avem etapa de evaluare, ulterior vom veni cu o nouă formula de recalculare a tuturor pensiilor și în maxim un an și jumătate vom avea toate cele 5 milioane din sistemul public de pensii recalcultate, astfel încât să reducem inechitățile și cele mai mici să crească mai repede”, a răspuns Turcan. 

În plus, a mai precizat ea, în ceea ce privesc pensiile speciale trebuie să se apropie de partea de contributivitate.

„În materie de pensii speciale, trebuie să găsim acele variante care să permită apropierea acestor pensii speciale de partea de contributivitate, inclusiv în sistemul judiciar, să ținem cont de jurisprundență”, a mai precizat ministrul Muncii. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI