07 apr. 2020 | 12:01

Oamenii de știință explică misterul COVID-19. De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?

Știri generale
Oamenii de știință explică misterul COVID-19. De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?
Oamenii de știință explică misterul COVID-19. De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?. Sursa foto: sputnik.md

Cercetătorii din întreaga lume duc o luptă contra cronometru pentru depistarea unui tratament şi a unui vaccin împotriva virusului care a băgat în sperieţi o lume întreagă. De asemenea, aceştia încearcă să îşi dea seama cum acţionează boala care răpune într-o mare măsură pacienţii bătrâni, dar şi tineri care nu sufereau de alte boli.

Oamenii de știință încearcă să explice misterul COVID-19

Se cunoaşte faptul că virusul ucigaş afectează în principal oameni trecuţi de 70 de ani şi cu boli cunoscute cum ar fi, boli de inimă, diabet, diverse boli de plămâni, precum şi pacienţii cu obezitate.

Pe de altă parte, acelaşi virus periculos a cauza moarte şi printre persoane tinere, sănătoase, acesta fiind un adevărat mister pentru cercetători. CNN a adus în discuţie acest fapt pornind de la moartea unui profesor american în vârstă de 30 de ani, Ben Luderer.

Ben Luderer a fost infectat de soţia sa, Brandy, care a prezentat o formă uşoară a bolii, manifestată doar prin creşterea temperaturii. Ben, în schimb, a ajuns la dificultăţi de respiraţie. În ultima vineri a lunii martie, bărbatul a mers la spital, unde medicii l-au intubat cu oxigen şi i-au dat medicamente.

Văzând că se simte mai bine, în seara în care a fost internat, medicii l-au trimis acasă, recomandându-i izolarea şi să „continue să facă ce făcea şi înainte”. În duminica următoare, acesta se simţea bine şi părea că îşi va reveni. Noaptea, starea lui s-a agravat, având din nou probleme de respiraţie. Nu a vrut să mai meargă la spital şi a decedat în aceeaşi noapte (30 martie), în patul de acasă.

De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?

Cazul profesorului american nu este singular, sunt mult mai multe morţi de acest fel, fapt care face ca această boală să fie una neobişnuită.

Oamenii de știință explică misterul COVID-19. De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?

Oamenii de știință explică misterul COVID-19. De ce mor și persoanele tinere și fără alte boli asociate?. Sursa foto: timponline.ro

Sunt fascinat de ceea ce aş numi patogeneza (acestei boli n.r.). Ştiţi, sunt multe persoane care sunt bine şi apoi, dintr-o dată, unii au nevoie de conectare la aparate respiratorii, precum ECMO (un aparat cardio-pulmonar) şi apoi sunt morţi”, a afirmat doctorul Anthony Fauci, imunologul american care a condus Institutul Naţional de Alergii şi Boli din SUA. Fauci.

Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cum acţionează noa boală. „Mai există ceva acolo, şi sperăm că ne vom da seama exact, în cele din urmă”, a afirmat Anthony Fauci.

Cercetătorii bănuiesc că boala ar putea avea legătură cu genele umane. O altă posibilitate ar putea fi variaţia genei ACE2, enzima care se ataşează de suprafaţa exterioară a celulelor din plămâni, precum şi a inimii.

Variaţiile genei ACE2, care modifică receptorul, ar putea uşura sau îngreuna parcursul virusului către celulele pulmonare”, a afirmat, medicul Philip Murphy, imunolog în cadrul Institutului  Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase. Un alt factor cheie ar putea fi agentul tensioactiv care permite extinderea sau contractarea şi expulzarea coronavirusului din corpul unor persoane infcetate.

Dacă vă gândiţi la plămânii voştri ca la un burete, agentul tensioactiv ar fi detergentul care i-ar face moi şi flexibili. Fără agent tensioactiv, plămânii devin rigizi şi greu de stors. Acesta ar putea fi motivul pentru care unii pacienţi continuă să aibă probleme chiar şi contectaţi la aparate de respiraţie„, au mai spus cercetătorii.

Un sistem imunitar bun, factor de risc

Un alt factor care ar putea duce la îmbolnăvirea şi moartea persoanelor tinere şi sănătoase ar putea fi un sistem imunitar prea bun, care funcţionează prea bine. Acesta ar duce la furtună inflamatorie masivă care ar putea copleşi plămânii şi alte organe ale corpului. Acesta ar putea fi şi motivul pentru care steroizii, un suprimant al sistemului imunitar, par să fie benefici pentru unii pacienţi infectaţi cu virusul ucigaş.

Pe de altă parte, cercetătorii mai spun că este posibil ca persoanele sănătoase să nu fi luat măsuri de protecţie necesare, fapt care i-a făcut să fie vulnerabili la teribilul virus. Nu s-au izolat social şi au fost expuşi la încărcături virale mult mai mari.

Până să îşi dea seama cum acţionează noul virus asupra pacienţilor, indiferent de vârstă, cercetătorilor le va lua mai multe luni. Aşa că, măsurile de prevenţie, de distanţare socială şi de igienă riguroasă cele de bază în contextul actual.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro