Alertă la Timișoara! 10 bebeluși infectați cu coronavirus, deși mamele lor sunt sănătoase. Cum a fost posibil

1o bebeluși născuți la Maternitatea Odobescu din Timișoara au fost testați pozitiv cu COVID-19, în ciuda faptului că testele mamelor sunt negative. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat către Direcția de Sănnate Publică Timișoara demararea unei verificări la spitalul  din Timișoara, acolo unde în urmă cu câteva zile, 5 asistente erau infectate cu noul coronavirus.

Ce se întâmplă în aceste momente cu bebelușii infectați

Maternitatea Odobescu a intrat în carantină în urmă cu o săptămână, după ce cinci asistente au fost depistate cu COVID-19. În acel moment se aflau în spital 80 de paciente și doctori, care nu au avut voie să părăsească spitalul până la ieșirea din carantină. Testările au început din acea noapte, prioritate având cadrele medicale care puteau transmite cu ușurință virusul atât mamelor, cât și bebelușilor.

În cele din urmă, în afara cadrelor medicale, acum 5 zile au fost testate 49 de mame și bebelușii lor. Din rezultatele testelor COVID-19 a reieșit că 10 bebeluși sunt infectați, iar mamele acestora, nu. Lucrurile se complică, pentru că în acest moment 9 din cei 10 bebeluși au fost externați în perioada 2-4 aprilie, înainte de aflarea rezultatelor. În acest moment, în unitatea militară se mai află o singură mamă a cărui bebeluș a fost depistat cu coronavirus.

De unde au contactat cei 10 bebeluși virusul

Potrivit anchetei, cel mai probabil, bebelușii au fost infectați de la asistentele de la secția de neonatologie-terapie intensivă, unde deja au fost depistate 5 persoane.

În cursul serii de luni, ministru Tătaru a anunțat într-o intervenție la Antena3 că familiile bebelușilor infectați vor fi testate și că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța acestora și a celor din jur.

Nouă dintre mame sunt la domiciliu cu nou-născuţi asimptomatici în acest moment, dar noi reluăm tot ce înseamnă evaluări, inclusiv testări la nou-născuţi. În cadrul anchetei, toată familia este în izolare la domiciliu şi toată familia va fi testată”, a spus Tătaru

De asemenea, ministrul Tătaru „a solicitat demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor„, se arată într-o informare a Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului.

În cursul după-amiezei de ieri, ministrul Sănătății a semnat înlocuirea din funcţie a mai mulți directori de DSP, între care și cel din Timiş, care este schimbat pentru a doua oară în două luni, din cauza situațiilor de criză gestionate greșit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI