Pensia specială este de multe ori asociată cu demnitarii României, care beneficiază de anumite privilegii financiare. Cu toate acestea, există și alte categorii de români care pot intra în posesia unor pensii speciale, dacă întrunesc anumite condiții. Este foarte probabil ca acești cetățeni să nu știe faptul că, legal, au dreptul să beneficieze de anumite sume de bani din partea statului, motiv pentru care, dacă vă regăsiți printre situațiile enumerate mai jos, este momentul să vă cereți dreptul.
După cum știe toată România, parlamentarii țării se bucură de salarii atractive, iar mai târziu, de pensii speciale, spre supărarea multor cetățeni care muncesc din greu o viață întreagă, pentru ca la bătrânețe să primească o pensie modică.
Este bine, însă, ca cetățenii României să afle și despre existența pensiilor speciale de tip I.O.V.R, adresate anumitor categorii de persoane, care au trecut sau trec prin situații speciale.
Este vorba despre persoanele invalide şi accidentate în timpul războiului, urmașii celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşii foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.
Tot în această categorie a beneficiarilor de pensii speciale intră și văduvele soldaților care au luptat în război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în misiune sau pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, drepturi reglementate prin Legea nr. 49/1999.
Cu privire la valoarea pensiei pentru fiecare beneficiar în parte, suma se stabilește prin lege, iar în cazul persoanelor invalide, valoarea indemnizației se stabilește în funcție de gradul de severitate al bolii.
Pe lângă pensiile speciale I.O.V.R, beneficiarii au mai multe drepturi, printre care, gratuitate privind asistența medicală în spitale și în ambulatoriu, cât și a întreținerii și medicamentelor pe timpul internării. De asemenea, aceștia mai beneficiază de gratuitate pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.
Persoanele care se regăsesc în categoriile vizate prin lege să aibă dreptul la o pensie specială de tip I.O.V.R, trebuie să formuleze o cerere și să prezinte documente care să justifice calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, dacă este cazul.
Ulterior, documentel vor fi trimise către Casele Județene de Pensii din raza de domiciliu, iar cererile vor fi procesate la nivel local. Ulterior, Casele de pensii vor emite o decizie de încadrare și vor efectua plățile către beneficiari.
Cu privire la persoanele văduve ale militarilor decedați în război, trebuie să știe că, pe lângă pensia I.O.V.R. în condiţiile legii, vor primi şi pensie de asigurări sociale, potrivit portalului lege5.ro.
De asemenea, „Soţul supravieţuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizaţia de veteran de război şi din renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14, precum şi de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soţul decedat”, se mai arată în articolul 11 al legii 44/1994.