După mai multe luni de tergiversări și acțiuni în justiție, magistrații maltezi au decis să dea o nouă lovitură pentru Prințul Paul al României. Conform infgormațiilor de ultimă oră, decizia tocmai a venit și va fi pusă imediat în aplicare.
Avocații prințului s-au luptat în justiția malteză cu cererea statului român de extrădarea, și au susținut că cererea autorităților române s-a bazat pe o decizie coruptă care, dacă ar fi executată, ar duce la o încălcare a drepturilor fundamentale.
Prințul Paul de România, în vârstă de 75 de ani, membru al familiei regale române, a fugit din România în 2020, în urma condamnării sale pentru fapte de corupție legate de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare în apropiere de București, despre care autoritățile au afirmat că și-a revendicat în mod fals dreptul de proprietate.
El a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și patru luni. Ulterior, după o colaborare cu poliția micuțului stat insular, Prințul a fost luat în custodie de poliție, în timp ce participa la un eveniment în Malta.
Dar, în cursul acestei zile, după mai multe intervenții din partea statului român, magistrații maltezi au luat o decizie fără precedent, de altfel o nouă lovitură pentru Prințul Paul al României. Aceștia au decis predarea prințului în custodia statului român, astfel începând procedurile de extrădare a acestuia.
Până la decizia de astăzi, au mai existat și alte acțiuni de a-i convinge pe magistrații maltezi să dea curs cererii României de a-l extrăda pe Prințul Paul de România.
În acest context, au fost aduși mai mulți martori, printre care un fost procuror și academician francez care a fost, de asemenea, implicat activ în mai multe misiuni anticorupție ale UE. Acesta a depus mărturie prin videoconferință în cadrul procedurii de extrădare.
Descriind chestiunea drept „scandaloasă”, magistratul pensionat Serge Mackowiak a declarat că l-a întâlnit pe prinț de câteva ori în prezența consilierilor săi juridici.
După o prezentare detaliată a saga istorică, politică și juridică în jurul prințului, martorul a concluzionat că mandatul european de arestare era nul, iar motivele au fost de trei feluri.
Mandatul respectiv a fost rezultatul unei persecuții politice, în timp ce întreaga dispută a pornit de la un edict nazist din 1941 care a ordonat confiscarea ilegală a proprietății familiei regale.
În plus, instanța română care a dispus extrădarea prințului Paul de România nu a fost legal constituită, deoarece doi dintre judecătorii care au dispus extrădarea nu au depus jurământul de credință, a mai spuns Serge Mackowiak.
A mai depus mărturie și un avocat american care l-a asistat pe prinț în ultimii 12 ani și care urmărește, de asemenea, cazul de extrădare în Malta.
Pe lângă încercarea de a anula condamnarea prințului din 2020, avocatul Edward Griffin a înaintat, de asemenea, o cauză în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, spunând că, de fapt, cauza respectivă era încă în curs de judecată.
Condamnarea prințului în România i-a încălcat dreptul la un proces echitabil, dreptul la un proces echitabil și drepturile familiei, a declarat Griffin.
„Autoritățile române spun că el nu este moștenitorul legitim al lui Carol al II-lea. Acest lucru este ridicol, deoarece până acum toate instanțele din întreaga Europă au susținut că el este moștenitorul legitim”, a declarat Griffin.
Într-un anunț semnat de ministrul Justiției, este precizată decizia Curții de Apel din Malta, în urma căreia s-a decis acceptarea cererii de extrădare a prințului Paul către autoritățile române.
„Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. El a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu și pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro.
Este o decizie așteptată de Ministerul Justiției și de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în țară”, transmite Alina Gorghiu.
Ca urmare a acestei decizii, se va trece la procedura extrădării acestuia în cel mai scurt timp.