Războiul din Ucraina are efecte devastatoare în România. După scumpirile anunțate la carne și produsele lactate, pâinea urmează să sufere noi majorări de preț. Fenomenul are loc în circumstanțele în care Ucraina a interzis de mult timp exporturile de bunuri agricole cheie. Astfel, materia primă în țara noastră s-a scumpit semnificativ. Cât va costa o pâine la toamnă, potrivit producătorilor români.
În luna martie, Ucraina a interzis exporturile de bunuri agricole, potrivit unei rezoluții care a fost adoptată de cabinetul președintelui. Printre aceste exporturi se numărau: grâul, porumbul, cerealele, sarea și carnea. De atunci, în România, precum și în alte state europene s-au înregistrat majorări de prețuri semnificative.
S-a întâmplat atât în cazul cărnii, cât și în cazul produselor lactate. Iată ce prețuri trebuie să achite românii pentru 1 kg de muşchi de porc sau piept de pui! În prezent, la piață, un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar a atins prețul de 32 de lei. Aceeași bucată de carne în magazin este mai scumpăcu 2 lei. În general, prețul la carne este cu 10 lei mai scump decât în anul 2021.
Aceeași este situația și în cazul pieptului de pui. Un kilogram de piept de pui costă, la piață, 27 de lei. Aceeași bucată de carne de pui costă, în supermarketuri, 29 de lei.
De asemenea, prețul la brânză este uriaș, puțini români își mai permit să cumpere acest produs. Un kilogram de brânză costă circa 40 de lei. Scumpirile, în cazul produselor lactate, sunt de peste 10%.
Și în cazul pâinii, trendul scumpirilor se menține ascendent. Ucraina și Rusia sunt amândouă actori importanți în aprovizionarea cu grâu la nivel mondial. Nu mai este o noutate faptul că ele asigură aproape 30% din exporturile globale de grâu. În situația actuală, Europa, inclusiv țara noastră, se confruntă cu o situație foarte sensibilă.
Încă de anul trecut, prețul la pâine se modifică o dată la câteva săptămâni sau luni. Iată cu cât se scumpește pâinea în toamna anului 2022, potrivit producătorilor din România. Veștile sunt atât de proaste încât unii muncitori din acest domeniu iau în calcul o reconversie profesională. Iar asta din cauza faptului că mulți consumatori preferă să nu mai cumpere la fel de multe produse ca înainte. Prin urmare, vânzările scad, iar salariile angajaților de asemenea.
Revenind, însă, la prețul pâinii, dacă în prezent o franzelă de 300 de grame costă 2 lei, la toamnă aceasta va costa cel puțin 3 lei, potrivit brutarilor din Buzău. Ei au pus scumpirea pe fondul producției de cereale, care este mult mai mică decât în alți ani. Și scumpirea grâului a jucat un rol important în acest sens.
„Problemele sunt, din punctul meu de vedere, nu grave, ci aș putea spune foarte grave. Prețul materiei prime a explodat. Prețurile transporturilor, de asemenea. Lumea, de la zi la zi, devine tot mai cumpătată. Este foarte, foarte greu. Eu unul cel puțin, mă gândesc foarte serios dacă mai pot sau nu mai pot continua această activitate”, a spus brutarul Dan David, din Buzău, într-o intervenție la Antena 3.