Cât costă 1 kg de muşchi de porc sau piept de pui. Carnea a ajuns să fie un lux pentru români

Cât costă 1 kg de muşchi de porc sau piept de pui. Carnea a ajuns să fie un lux pentru români
Cât costă 1 kg de carne. Și aceasta s-a scumpit, după ce prețurile au duduit la produsele lactate. Ce sume plătesc românii.

În ultimul an, probabil că ați observat o creștere abruptă a prețurilor atunci când ați mers la cumpărături. Poate că ați pus totul pe seama inflației, care a jucat cu siguranță un rol important. Acum, însă, criza economică, încurajată de criza războiului de la granițele țării noastre, ne determină să scoatem din ce în ce mai mulți bani din buzunar pentru carne. Află cât costă 1 kg de carne, de porc sau de pui, și care sunt motivele pentru care s-a scumpit.

Cu cât s-a scumpit carnea

Românii sunt mari iubitori de carne. Peste 90% dintre noi consumăm carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% dintre aceștia includem carnea în programul alimentar zilnic. În prezent, însă, suntem puși în situația de a cumpăra mult mai puțină carne decât înainte.

Prețurile au duduit din cauza secetei și la carne, la scurt timp după ce s-au scumpit și lactatele. Potrivit unui studiu, în primul trimestru din anul curent, prețul la carnea de pui s-a scumpit cu 30 de procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Cumpărăm mai puţină (carne – n.r.), că suntem pensionari. Pensiile sunt mici”, s-a exprimat un vârstnic aflat la supermarket, la cumpărături, pentru Antena 3.

Prețurile la carnea din magazine sunt mai ieftine decât la piață, de obicei. De ce? Pentru că, în principiu, carnea de porc din magazine provine din import, în timp ce în piață vând producătorii români de carne. Se plătesc prețuri halucinante pentru carne.

Cât costă 1 kg de carne

Producătorii români au scumpit carnea. Dacă anul trecut trebuia să achităm 20 de lei pentru o bucată de carne, acum prețurile au crescut la peste 30 de lei. Un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar costă, de exemplu, 32 de lei. Dacă vă faceți cumpărăturile la magazin, trebuie să știți că prețurile pentru un kilogram de cotlet de porc fără os este mai scump cu 2 lei.

Un kilogram de piept de pui costă și el cu 10 lei mai mult. Astfel, în prezent, pentru un kilogram de piept de pui trebuie să plătim 27 de lei. În supermarketuri, aceeași cantitate de piept de pui costă 29 de lei.

Producătorii români spun că au fost nevoiți să majoreze prețurile din piața pentru a obține puțin profit. Asta în circumstanțele în care costul furajelor a crescut, iar al combustibililor de asemenea.

Carnea și lactatele nu sunt singurele afectate de scumpiri. Din aprilie 2021 până în aprilie 2022, prețul ouălor a crescut cu 22,6%. Peștele s-a scumpit și el cu 11,9%, potrivit unui studiu.

Citește și: Cât costă 1 kg de carne de miel în 2022

Scumpirile au fost generate și de invazia Rusiei în Ucraina și de îngrijorările legate de impactul pe care conflictul l-ar putea avea asupra aprovizionării de la unul dintre cei mai mari exportatori de gaz din lume.

Urmăriți Playtech.ro și pe