O nouă anchetă este în derulare la spitalul mobil din Lețcani. Unitatea rămâne închisă

O nouă anchetă este în derulare la spitalul mobil din Lețcani. Unitatea rămâne închisă
O nouă anchetă este în derulare la spitalul mobil din Lețcani

Dezastrul de la spitalul mobil din Lețcani este din nou în prim plan pentru consilierii județeni. Conducerea urmează să cerceteze licitație de 10,4 milioane de euro din bani publici ce practic au fost aruncați pe fereastră.

Spitalul mobil de le Lețcani rămâne închis

Unitatea medicală stă închisă de mai bine de două luni de zile. Spitalul mobil de le Lețcani are mari deficiențe. Din această cauză, bolnavii de COVID nu mai pot fi internați în modulele respective. Între timp, mai multe controale au fost efectuate de către Ministerul Sănătății și Curtea de Conturi. Aceste controale au scos la iveală un număr mare de deficiențe, care încă nu au fost remediate. Un nou control a fost cerut de Consiliul Județean Iași, cei care au contribuit la achiziția spitalului de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.

În cadrul ședinței de plen a Consiliului Județean se va discuta un proiect de hotărâre ce are în privință înființarea unei comisii. Aceasta va trebuie să verifice toate documentele ce au stat la baza achiziției spitalului. Mai mult, comisia urmează să verifici și starea actuală a spitalului, echipamente și multe alte aspecte. Comisia va fi alcătuită din șapte aleși județeni. Aceștia vor fi din diferite partide: 3 de la PNL, 2 de la PSD, unul de la PMP și unul de la USR-PLUS. Ședința va avea loc pe 31 martie 2021, miercuri, la ora 10, la sediul Prefecturii Iași.

Bătaie de joc la spitalul din Lețcani

Comisia alcătuită din cei 7 aleși județeni vor verifica întreg spitalul și toate documentele necesare timp de o lună. Apoi, raportul final va fi prezentat într-o viitoare ședință de plen.

„Comisia specială de analiză și verificare a situației obiectivului de investiții pentru Spitalul Mobil COVID-19 în Regiunea Nord-Est România- secție exterioară a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, constituită conform prevederilor art. 2, își va desfășura activitatea începând cu data de 5 aprilie 2021 până la data de 5 mai 2021. Va avea ca obiective analizarea și verificarea tuturor aspectelor care țin de activitățile desfășurate în cursul anilor 2020-2021 de către Asociația Euronest, pentru implementarea, punerea în funcțiune și utilizarea obiectivului de investiții Spitalul Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”.

Printre cele mai constante nereguli s-au remarcat cele legate echipamentele medicale ce nu au marcajul Comisiei Europene. De asemenea, există probleme și la instalațiile electrice și termice. Acestea au avut defecte de multe ori, fapt care a pus în pericol viața pacienților internați. Deficiențele nu au fost încă remediate, așa că spitalul va rămâne închis până la finalul lunii aprilie 2021.