07 aug. 2020 | 11:51

O nouă amenințare vine peste Europa. Cum ne va afecta

Știri generale
O nouă amenințare vine peste Europa. Cum ne va afecta
O nouă amenințare vine peste Europa. Cum ne va afecta

Episodul de secetă „fără precedent în ultimii 250 de ani“ care a afectat toată Europa două veri la rând (2018-2019) se va repeta mai curând decât ne așteptam. Care sunt motivele și la ce ar trebui să ne așteptăm, aflați în continuare.

Seceta extremă se repetă în Europa

În verile anilor 2018 și 2019, Europa s-a confruntat cu o secetă fără precedent, care a provocat pagube considerabile în domeniul agriculturii. Autorii unui studiu publicat joi, avertizează că acest episod riscă să se repete mult mai des până la sfârşitul acestui secol din cauza încălzirii climei la nivel planetar.

Canicula și seceta extremă a afectat Europa și în anul 2013, când urmările au fost dezastruoase. Utilizând date începând din 1766, autorii studiului de care aminteam, publicat în revista Scientific Reports, „arată că secetele din cele două veri consecutive din 2018 şi 2019 sunt fără precedent în ultimii 250 de ani, iar impactul lor combinat asupra creşterii speciilor vegetale este mai puternic decât cel al secetei din 2003“.

În acest „clasament“, pe locul doi se plasează secetele consecutive din anii 1949 şi 1950, dar teritoriul afectat atunci a fost mult mai restrâns. Cercetătorii preconizează că episodul de secetă extremă din cei doi ani trecuți a afectat mai mult de jumătate din Europa (din Franţa până în Polonia, trecând prin Italia şi Germania).

Ce spun autorii studiului

Dacă în curând nu se vor lua măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, din cauza efectelor generate de modificările climatice, riscul ca un astfel de eveniment să se repete, din nou, în a doua parte a secolului al XXI-lea, crește cu până la șapte ori mai mult.

„Acest fapt dovedeşte că implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor ar putea să ducă la scăderea riscului de producere a unor episoade consecutive de secetă în Europa“, a declarat unul dintre autorii studiului, Rohini Kumar, cercetător la Centrul Helmholtz pentru studierea mediului din oraşul german Leipzig.

El a continuat, spunând că: „Este urgent să se recunoască importanţa acestor evenimente persistente şi să se dezvolte un model complet de previzionare a riscurilor“.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro