Ce va face Rusia este un pericol la granița țării noastre. Ce a declarat secretarul general al NATO cu privire la planurile imediate ale Rusiei. Toți românii trebuie să afle aceste amănunte. Ce țară vecină cu România este vizată.
Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a făcut o serie de declarații îngrijorătoare, cu puțin timp în urmă. Reprezentantul NATO este de părere că Rusia își suplimentează capacităţile militare în Europa de Est şi încearcă să destabilizeze ţările vecine ale României, printre care se numără și Republica Moldova.
Discuțiile au avut loc după o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul NATO la care au participat reprezentanţii Finlandei şi Suediei și Josep Borrell Fontelles, cel care ocupă funcția de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate:
„Relaţia noastră cu Rusia rămâne foarte dificilă, dar reuniunea de astăzi demonstrează consensul puternic la nivelul aliaţilor şi cu partenerii. În pofida anilor de presiuni şi eforturi de iniţiere a unui dialog semnificativ, Rusia a intensificat comportamentul represiv pe plan intern şi comportamentul agresiv pe plan extern.
În Rusia, observăm acţiuni de reprimare a disidenţilor politici şi cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a altor demonstranţi paşnici care au fost arestaţi. Pe plan extern, Rusia subminează şi destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Susţine acţiunile de reprimare din Belarus şi încearcă să se implice în regiunea Balcanii de Vest”, a declarat Jens Stoltenberg, miercuri, 24 martie, conform celor de la digi24.ro.
Secretarul general NATO este de părere că statele membre ale organizației trebuie să fie atente la mișcările Rusiei, implementând consolidarea sistemelor de apărare colectivă. Stoltenberg a reamintit relația dificilă pe care NATO a avut-o, dintotdeauna, cu fostul URSS.
De asemenea, ministrul de Externe al Germaniei Heiko Maas și-a exprimat dorința de a avea parte de un dialog foarte intens pentru securitate politică şi încredere. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, speră la existența unei relații stabile cu Rusia.
„Ca reacţie la acţiunile Rusiei, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării colective dintr-o generaţie. Am intensificat apărarea hibridă şi cibernetică. Vom rămâne vigilenţi. (…) Aliaţii sunt de acord că trebuie să continuăm revizuirea şi adaptarea capabilităţilor pentru descurajare şi apărare, inclusiv în privinţa ameninţării din ce în ce mai mari a rachetelor ruse. Abordarea noastră dublă combină descurajarea puternică şi apărarea cu deschiderea şi dialogul”, a mai spus șeful NATO, conform sursei citate.