În fiecare lună o maternitate ar putea fi închisă pentru igenizare

În fiecare lună o maternitate ar putea fi închisă pentru igenizare

În fiecare lună o maternitate din București va fi închisă pentru igenizare este anunțul făcut de Prefectura Capitalei, după scandalul infecţiei cu stafilococul auriu. Ce presupune mai exact acest lucru.

Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti va forma un grup de lucru care va avea scopul de a întocmi proceduri de conştientizare privind apariţia infecţiei cu stafilococ auriu. Astfel, în fiecare lună din an, ar putea fi închisă câte o maternitate pentru igienizare.

„Grupul de lucru va constitui o platformă de comunicare cu caracter permanent şi pentru alte evenimente epidemiologice şi probleme cu care se pot confrunta maternităţile publice şi private din Capitală”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Municipiului Bucureşti.

Planul după care se va face această igenizare, nu a fost elaborat, dar urmează. Acesta trebuie, însă, să fie unul pe termen lung și să fie plauzibil. De asemnea se ia în calcul și construirea unor unităţi spitaliceşti noi şi reluarea unei practici uzitate în trecut, cu privire la închiderea în fiecare an, pe termen de o lună, a fiecărei maternităţi, pentru igienizare.

Grupul de lucru va fi alcătuit din reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, Societăţii Române de Microbiologie, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, precum şi din reprezentanţii maternităţilor publice şi private din Capitală.

Pe lista problemelor ce urmează a fi rezolvate se află și redimensionarea numărului de paturi în raport cu creşterea numărului de internări, precum și creșterea numărului de saloane alocate îngrijirilor nou-născuţilor.

Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti va trimite propunerile Ministerului Sănătăţii. Deciziile vin în urma unei şedinţe de lucru, de pe 4 decembrie, de la Prefectura Capitalei, în contextul cazurilor recente de infectare cu stafilococ auriu în cadrul Maternităţii Giuleşti din municipiul Bucureşti.

Un număr de 15 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti sunt internaţi  la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dintre care zece sunt infectaţi cu stafilococ meticilino rezistent. Rezultatele analizelor altor cinci copii urmează să apară în următoarele zile.