Din când în când cei de la RAR au parte de surprize, când vine vorba de proprietarii de mașini. Este și cazul de față, mașina de 100 de ani care a ajuns la RAR Iași. Pe cât de mare a fost surpriza, pe-atât de surprinși au fost când au constatat că mașina este și funcțională.
Modelul T al lui Ford a avut succes nu numai pentru că a oferit un mijloc de transport ieftin pe scară largă, ci și pentru că automobilul a însemnat inovație pentru clasa de mijloc în ascensiune și a devenit un simbol puternic al epocii de modernizare a Statelor Unite. Modelul T a fost prezentat lumii în 1908.
Henry Ford dorea ca modelul T să fie accesibil, simplu de utilizat și durabil. Vehiculul a fost unul dintre primele vehicule produse în masă, permițându-i lui Ford să își atingă obiectivul de a fabrica mașina universală. Modelul T, vândut de Ford Motor Company din 1908 până în 1927, a fost primul efort de a crea o mașină pe care majoritatea oamenilor o puteau cumpăra.
Mașinile moderne au fost construite pentru prima dată în 1885 în Germania de către Karl Benz, iar primele mașini americane au fost construite în Springfield, Massachusetts, în 1893, de către Charles și Frank Duryea.
Dar, cel mai de succes model avea să apară în 1914, devenind unul dintre cele câteva automobile Model T dăruite naturalistului John Burroughs de către prietenul său Henry Ford, când Ford Motor Company a cunoscut în 1914, un an de referință în afacerea sa.
De-a lungul timpului, au fost construite și vândute peste 15.000.000 de exemplare Model T. În mai 1927, a avut loc o ceremonie pentru a onora sfârșitul producției modelului T. Printre aceste modele există unul și în România, mai exact la Iași.
Vezi și: Dacia de senzație mai tare decât Ford Mustang. Cine a oprit producția la ‘Ferrari-ul românesc’
Proprietarul mașinii a ajuns cu ea la RAR, iar tehnicienii de aici au rămas surprnși de faptul că mașine, un model cu motor de de 2.900 cmc, 4 cilindri, 20 CP, răcire cu apă, viteză de până la 64 km/h, roți cu spițe din lemn, scânteie provenită de la magnetou, a ajuns la ei.
„Când colegii de la RAR Iași ne-au spus că au fost martorii unei întoarceri în timp, n-am ştiut cum să reacționăm.
Totuși, aveau dreptate, iar ocazia de a putea vedea o mașină veche de peste 100 de ani și de a-i auzi sunetul motorului este o onoare pe care puțini o au. În imagini este un Ford T, fabricat în anul 1914, aşa cum reiese și din documente. Da, ați citit bine, 1914!
Dacă vă întrebați cum ar fi să conduceți această mașină, trebuie să știți că este necesar un instructaj temeinic înainte: pedala din stânga este schimbător de viteze, cea din mijloc este pentru mersul înapoi, cea din dreapta este frâna de serviciu, iar accelerația este o manetă în dreapta volanului.”, scriu cei de la RAR, pe Facebook.
Mașina, o adevărată bijuterie, este încă funcțională, ceea ce i-a uimit pe tehnicienii RAR din Iași, după cum se poate vedea și în imaginile din galerie.