Încă din anii 30, înainte de izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial, după venirea la putere a bolșevicilor lui Lenin și Stalin, orașul Harkov era un centru economic și industrial esențial pentru noul stat sovietic. Aici Stalin, prin 1931, dădea ordin să fie construite, în cea mai mare fabrică din zonă, celebrele tractoare rusești SKhTZ-NATI și ulterior alte echipamente militare, precum tancul mediu T-34. După căderea URSS-ului, și câștigarea independenței Ucrainei în 1991, la Harkov a rămas fabrica, devenind cea mai mare producătore de tractoare agricole. Astăzi, cu orașul bombardat de ruși, proprietarii fabricii se gândesc să-și mute producția în estul României, foarte aproape de Iași.
Complexul „Tractor Plant” din Harkov este unul din cele mai vechi din fosta RSS ucraineană și actualmente Ucraina. Aici, înainte de război, URSS a demarat o industrializare masivă, iar fabrica, pe lângă celebrele tractoare pe șenile, și cele clasice, avea să scoată pe poartă și viitoarele tancuri sovietice, recunoscute pe câmpul de luptă al celui De-al Doilea Război Mondial. În anii 1980, fabrica a atins productivitatea maximă, producția a ajuns atunci la 70.000 de tractoare pe an.
După prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, fabrica nu și-a schimbat profilul, axându-se pe construcția de utilaje agricole și, bineînțeles, tractoare agricole. În 1994, uzina a fost transformată într-o societate pe acțiuni deschisă, și pe lângă tractoare, uzina de tractoare din Harkov (HTZ) produce și tractoare de artilerie ATL, din anul 2000.
Anul trecut, grupul DCH, proprietarul uzinei, a anunțat că uzina va fi reamenajată ca cel mai mare parc tehnologic din Ucraina. Construcția ar fi trebuit să înceapă în martie anul acesta, și deja, o serie de companii globale de înaltă tehnologie se angajaseră să închirieze spații aici, inclusiv gigantul global IT Hewlett Packard. Dar a venit războiul, și totul s-a năruit.
Ca urmare a situației din aceste zile, la nivelul conducerii uzinei din Harkov s-a luat decizia relocării producției de tractoare a companiei, noua locație fiind anunțată la Holboca, în judeţul Iaşi. Reprezentanții ucraineni deja au fost în localitate pentru a pregăti terenul pentru viitoarea fabrică din zonă:
„Am venit săptămâna trecută, mă ocup cu pregătirea terenului pentru mutarea producţiei în România, pregătirea actelor, măsurătorile, după care vom şti concret paşii următori pentru a realiza transferul propriu-zis.
Aici este terenul, aici va fi construcţia. Pentru fabrica de tractoare e nevoie de cam 4.000 de metri şi pentru fabrica de utilaje cam 1500-2000 de metri”, spune Mihail Hrebenciuc, reprezentantul fabricii din Harkov.
Nu se știe clar când va începe producția de la Holboca, dar ceea ce se știe este că transportul utilajelor de producție, și nu numai, se va face pe trailere sub pază militară până la granița românească, a mai spus reprezentatul ucrainean al fabricii din Harkov.