După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, lumea a intrat în așa-numitul Război Rece. A fost o perioadă de câteva decenii, în care care rușii și americanii au fost actorii principali.
Între 1947 și 1991, la căderea URSS, a fost o perioadă de tensiuni și confruntări politice și ideologice, o stare de tensiune întreținută de URSS și aliații săi de o parte și Statele Unite și aliații de cealaltă parte.
Cele două tabere nu s-au atacat niciodată, dar asta nu înseamnă că nu s-au spionat una pe cealaltă. La nivel economic, Războiul Rece a fost o confruntare între capitalism și comunism. Care s-a dus pe toate planurile.
CIA obișnuia să-și trimită spionii la Moscova, pentru a vedea de la fața locului paradele militare ale URSS. Aceste acțiuni aveau loc în primă zi și, de multe ori, spionii aveau locuri chiar în primele rânduri.
În acest fel, puteau să vadă ce tehnică militară afișează adversarii, care sunt noile achiziții sau ce tip de armament folosesc. Informații care se puteau dovedi esențiale în cazul izbucnirii unui conflict armat.
În Arhivele Securității Naționale ale americanilor, fotografiile făcute de CIA la paradele militare ale rușilor au fost clasificate pentru multă vreme. Acum, ele nu mai sunt catalogate top secret și au fost făcute publice. Spionii americani au fost prezenți la paradele militare ale URSS, la sărbătorile naționale unde se defila cu tehnică militară și chiar și la aniversarea Revoluței ruse, potrivit Business Insider.
Americanii au fost mult mai secretoși cu tehnica lor militară. Deși e posibil ca și rușii să fi făcut la fel și să-și fi trimis spionii peste ocean, în Statele Unite.