15 mai 2022 | 19:19

O tânără a fugit din Kiev, a apărut 8 secunde la televizor și a primit un loc de muncă imediat. Cum a reușit asta

Social
O tânără a fugit din Kiev, a apărut 8 secunde la televizor și a primit un loc de muncă imediat. Cum a reușit asta
„Astfel de oameni nu au nicio problemă în Elveția”

De la declanșarea invaziei în Ucraina, extrem de multe femei, refugiate din calea războiului, au trăit adevărate drame. Altele, ceva mai norocoase au fost ajutate. Este și cazul unei tinere de 36 de ani, care a reușit să-și găsească de muncă, după doar 8 secunde la o televiziune elvețiană. Ucraineanca Oksana Kononenko a primit o ofertă neașteptată de muncă de la o bancă celebră din Elveția.

Oksana Kononenko în 8 secunde a primit un job

Oksana Kononenko, în vârstă de 36 de ani, este din Kiev. Când a izbucnit războiul în Ucraina, tânăra a fugit împreună cu mama sa. După un drum extrem de lung, Oksana a ajuns în Elveția, la fel ca mulți alții.

Așa cum au cerut procedurile, s-a înregistrat la mijlocul lunii martie la Centrul Federal de Azil din Zurich-West. Acolo a fost surprinsă de camerele de luat vederi ale emisiunii „Tagesschau” de la postul elvețian SRF.

Întrebată despre dorințele sale pentru o viață în Elveția, Oksana Kononenko a răspuns că ar vrea să lucreze la o bancă din această țară. Ulterior s-a aflat că tânăra a lucrat ca expert financiar în Ucraina.

Doar 8 secunde a avut nevoie în fața camerelor de luat vederi elvețiene. Imediat după, Oksana Kononenko a primit un post la o bancă privată din Zurich. Oficialii băncii au anunțat că tânăra va putea ocupa locul de la mijlocul lunii mai.

Oksana  Kononenko se refugiase în Elveția împreună cu mama sa, în vârstă de 69 de ani, care suferea de o boală de inimă. Aici, cele două au găsit cazare la o familie din comuna Egg.

O conațională cu care era prietenă a dus-o la Centrul Federal de Azil. Când a descoperit camerele de luat vederi ale SRF aflate la fața locului, ea a împins-o rapid pe Oksana Kononenko în fața camerei.

În seara zilei de 16 martie, un membru al consiliului de administrație al băncii private Bergos din Zurich a urmărit emisunea difuzată de SRF, unde discursul Oksanei Kononeko a fost vizibil timp de aproximativ opt secunde.

Fără să mai stea pe gânduri, el și directorul general al băncii au reacționat imediat. Au găsit ceea ce căutau pe LinkedIn și au început procesul de recrutare.

Șeful băncii Bergos : „Astfel de oameni nu au nicio problemă în Elveția”

Oksana Kononenko, expertă financiară și vorbitoare de engleză fluentă, își va începe activitatea la mijlocul lunii mai.

Ea este angajată în cadrul unui program de stagiatură plătit până la sfârșitul anului. După aceea, este planificat un post permanent.

Responsabilii apără angajarea femeii din reportajul televizat. Aceasta nu este în niciun caz un artificiu de PR, spune Peter Raskin. Când a fost întrebat despre noua angajată, Peter Raskin, șeful băncii Bergos din Zurich a explicat:

„Este calificată, are experiență în domeniul bancar privat și în managementul proiectelor. Astfel de oameni nu au nicio problemă în a-și găsi un loc de muncă în Elveția.

Vrem să încurajăm oamenii”, explică Peter Raskin, referindu-se la refugiații ucraineni nou-veniți.

Episodul ar putea fi un prim exemplu al unei povești de succes emergente pe piața muncii din Elveția. După cum scriu cei de la Heute, diverse alte bănci au demarat, de asemenea, programe de recrutare a ucrainenilor.

De exemplu, cele două mari bănci UBS și Credit Suisse au postat anunțuri de angajare în limba ucraineană. Portalul de locuri de muncă Job Cloud AG raportează în prezent 3.000 de ucraineni înregistrați.

Potrivit evaluărilor făcute de Secretariatul de Stat pentru Migrație, aceștia sunt în principal cadre universitare.

Oksana Kononenko plină de tristețe

Potrivit propriilor declarații, femeii din Kiev îi place în Elveția și se simte binevenită. În pofida fericirii de la locul de muncă, Oksana Kononenko își exprimă, într-un interviu acordat zcelor de la Heute, și tristețea față de situația de acasă.

Mă simt vinovată pentru că sunt în siguranță”, spune Oksana, dar este o stare emoțională împărtășită de mulți dintre compatrioții săi din Elveția. Potrivit acesteia, în aceste zile este chiar mai frecvent ca oamenii de acasă să-i acuze pe refugiații ucraineni că i-au abandonat.