O femeie a dat în judecată Kaufland. Ce s-a întâmplat și suma uriașă pe care a câștigat-o

O femeie a dat în judecată Kaufland. Ce s-a întâmplat și suma uriașă pe care a câștigat-o
Femeia a dat Kaufland în judecată

După ce a fost lovită de un motostivuitor într-un magazin Kaufland, o femeie în vârstă de 69 de ani, din Oradea, a dat în judecată compania. Iată ce despăgubiri a obținut în instanță.

Ce despăgubiri a primit după ce a dat în judecată Kaufland

Incidentul a avut loc pe 5 decembrie 2018. Femeia aflată într-unul din magazine Kaufland a fost lovită de motostivuitor, a căzut și a avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul Dr. Gavril Curteanu. Cadrele medicale au stabilit că a suferit răni la gamba stângă, documentele arătând că pacienta a acuzat și dureri la nivelul feței și a coapsei. Perioada de estimare a fost de 30-35 de zile.

Femeia rănită a dat în judecată Kaufland pentru suma de 25.000 de lei daune morale, 597,3 lei daune materiale, pentru îngrijirile medicale de care a avut nevoie și acoperirea cheltuielilor de judecată, potrivit Clujust.ro.

Kaufland a cerut respingerea acțiunii

Pe de altă parte, Kaufland a cerut respingerea acțiunii și obligarea femeii la plata cheltuielilor de judecată. Lanțul de magazine a susținut că femeia nu are acte care să dovedească cheltuielile medicale și că daunele morale ”sunt foarte de mari”. Mai mult, reprezentanții legali ai Kaufland au acuzat ”caracterul șicanator și vădit nefondat al acțiunii”.

Însă, Judecătoria din Oradea a admis acțiunea și a obligat Kaufland să îi plătească femeii daune materiale în valoare de 1.000 de lei, precum și daune morale de 15.000 de lei.

Lanțul de hypemarketuri a contestat decizia, iar Tribunalul Bihor a decis majorarea daunelor. Așadar, Kaufland trebuie să plătească 597,3 de lei daune materiale, 25.000 de lei daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei.

Cum a fost stabilit valoarea daunelor morale

Potrivit sursei citate, în motivarea Tribunalului Bihor se arată:

”În materia daunelor morale, dată fiind natura prejudiciului care le generează, practica judiciară și literatura de specialitate au subliniat că nu există criterii precise pentru cuantificarea lor, respectiv că problema stabilirii despăgubirilor morale nu trebuie privită ca o cuantificare economică a unor drepturi și valori nepatrimoniale (cum ar fi demnitatea, onoarea, ori suferința psihică încercată de cel ce le pretinde), ci ca o evaluare complexă a aspectelor în care vătămările produse se exteriorizează, supusă puterii de apreciere a instanțelor de judecată.

Ce sumă i-a plătit Kaufland femeii
Ce sumă i-a plătit Kaufland femeii

Deși stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include o doză de aproximare, tribunalul a avut în vedere o serie criterii, cum ar fi: consecințele negative suferite de apelanta V.I. pe plan fizic și psihic, importanța valorilor morale lezate, măsura în care au fost lezate aceste valori și intensitatea cu care au fost percepute consecințele vătămării, măsura în care i-a fost afectată situația familială și socială”.