După mai bine de 20 de activare în paiața românească de INF-uri, aflăm dintr-un comunicat că o bancă din România îşi încetează activitatea. Ca urmare a acestei decizii, oficialii instituției financiare au explicat și tot ce trebuie să ştie clienţii despre creditele lor.
Parte a grupului Societe General, și acitvă în piață încă din 2004, BRD Finance IFN ocupa o poziie importantă în zona creditelor pentru achiziția de bunuri, credite auto, de nevoie personale și emitere de carduri de credit.
Conform comunicatului emis de grup, instituția a intrat într-un amplu proces de vânzare a activelor existente, iar data de la care începea acest proces era de 31 martie, așa cum era precizat și în comunicatul emis:
„La 31 martie 2024, BRD Finance IFN SA este în curs de vânzare a întregului său portofoliu de credite.
Conducerea intenţionează să înceteze activitatea şi, din această perspectivă, a apreciat că principiul continuităţii activităţii pentru întocmirea situaţiilor sale financiare nu este adecvat.Prin urmare, la data de 31 martie 2024 situaţiile financiare ale BRD Finance IFN SA au fost întocmite în conformitate cu IFRS, dar nu mai sunt întocmite pe baza principiului continuităţii activităţii.
Pe această bază a fost inclusă entitatea în situaţiile financiare consolidate ale grupului“, se menţionează în documentele BRD.
Deși nu se știe, pentru moment, cine va fi viitorul proprietar al instituției financiare, oficialii Societe General au ținut să explice tot ce trebuie să ştie clienţii și ce se întâmplă cu creditele.
În contextul vânzării tuturor activelor, clienții acre aveau credite la BRD Finance IFN, în funcțiue și de politiciel viitorului proprietar, vor merge mai departe ca și clienți.
În baza acordului care se va semna cu viitorul proprietar, fie creditele se vor menține la același nivel al dobânmzilor, fie se vor modifica, în funcție de politica internă a celui care va achiziționa activele instituției.
Așa cum precizează și ZF.ro, BRD Finance IFN activa în domeniul bancar, în piața creditelor, încă din aprilie 2004, fiind parte din a patra banca, ca și active, din România. Controlată de BRD-ScGen cu 49% din acțiuni, și SG Financial Services Holding, cu 51% din acțiuni, instituția a avut ani de zile credite performante și, în aceeași măsură, veituri considerabile de pe urma acestor instrument bancare oferite clienților săi.
Nu se știe ce a stat în spatele deciziei de a vinde întreg protofoliul de active ale BRD Finance IFN, dar mai mult ca sigur este forma de o reformatare a portofoliului gigantului bancar Societe General în piața din România.