07 mai 2020 | 13:53

O aplicație mobilă vine în sprijinul victimelor violenței domestice. Ce este Bright Sky Ro

Știri generale
O aplicație mobilă vine în sprijinul victimelor violenței domestice. Ce este Bright Sky Ro

Se poate să trăim cu falsa impresie că victimele violenței domestice sunt întâlnite, cu precădere, în pătura de jos a societății, majoritatea fiind persoane „slabe“ ce nu reușesc, din varii motive (frică, nesiguranță, lipsa banilor, prezența copiilor), să părăsească o relație abuzivă. Însă, în realitate, violeța în familie nu ține cont de statutul social, ci, mai degrabă, de nevoia bolnavă a partenerului de a deține controlul absolut, de a ști că puterea e în mâinile lui. Așadar, pentru a sprijini victimele violenței domestice, a fost creată aplicația mobilă Bright Sky Ro. Detalii despre aceasta, în următoarele paragrafe.

Aplicația care vine în ajutorul victimelor violenței domestice

Statisticile arată că problema violenței docmestice se regăsește, în egală măsură, în toate clasele sociale, fie ele joase, de mojloc sau înalte.

Distanța dintre „A căutat-o cu lumânarea“; „merită o bătaie bună“; ori „E pentru binele ei/lui“; și rănile dureroase și cicatricile fizice sau psihice, se măsoară în palme și pumni indiferent de statutul social.

Din păcate, acest tip de violență nu este atât de vizibil, deoarece multe dintre familii păstrează aparențele în public, iar agresiunile se petrec „după ușile închise“.

Ce este Bright Sky Ro

În acest sens, pentru a ajuta victimele abuzurilor în familie, Fundația Vodafone Grup a dezvoltat o aplicație pentru mobil, denumită Bright Sky Ro, un instrument digital ce poate fi descărcat gratuit. Aplicația oferă asistență și informații utile persoanelor aflate într-o relație abuzivă, ba chiar și celor care vor să ajute persoane despre care știu că se confruntă cu astfel de cazuri.

„Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare și educare pentru că descrie care sunt categoriile de violență de gen, combate miturile legate de acest fenomen și permite utilizatorului să evalueze siguranța unei relații prin simpla completare a unui formular electronic.  De asemenea, aplicația oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată“, se arată în comunicatul Fundației Vodafone Grup.

În parteneriat cu Poliția Română, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, aplicația a fost adaptată și pentru țara noastră.

„Necesitatea proiectului vine în contextul în care peste 80% dintre români consideră violența împotriva femeii ca fiind un fenomen național foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecție. De asemenea, anul trecut, instanțele judecătorești au emis 7.899 de ordine de protecție, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor“, potrivit sursei menționate anterior.

Aplicația Bright Sky Ro este disponibilă în App Store și Google Play Store (în limba română, engleză și maghiară).

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Capital.ro
Cea mai bună carne pentru grătar: ”Este cea mai sănătoasă alegere!”
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro